Josimar

Helomvendingen

Når norske fotballdommere tar oppdrag i Saudi-Arabia, er det å anse som å samarbeide med myndighetene i et land som står bak systematiske og brutale menneskerettighetsbrudd, mener Amnesty. NFF sier nå nei til videre oppdrag i Saudi-Arabia.

Tekst: Lars Johnsen Foto: Digitalsport

Den tidligere toppdommeren Svein Erik Edvartsen skrev 6. september på sin blogg hos spillselskapet NordicBet at Eliteserie-dommer Svein Oddvar Moen, ifølge fotballnettstedet transfermarkt.com, hadde 15 dommeroppdrag i Saudi-Arabia i 2018/19-sesongen – enten som hoveddommer eller VAR-dommer.

Ifølge NFFs dommersjef Terje Hauge er Moen en av 23 dommere i vår toppdivisjon som har en ansettelseskontrakt med NFF, som innebærer grunnlønn og garantert kamphonorar tilsvarende 15 kamper i sesongen. Grunnlønnen varierer etter hvor dommerne ligger på Uefas dommerranking, for eksempel har Fifa-dommere høyere lønn enn dem som bare dømmer nasjonalt, mens kamphonoraret er likt for alle. Honoraret for en hoveddommer i en Eliteserie-kamp er 16 000 kroner. Selv om en dommer på grunn av skader eller andre årsaker, dømmer færre enn 15 kamper, får dommeren likevel utbetalt honorar for 15 kamper.

Honoraret for å være hoveddommer i en kamp i den saudiarabiske ligaen er 4000 dollar, litt over 36 000 kroner etter dagens kurs.

Svein Oddvar Moen hadde «ikke tid» til å prate med Josimar da vi ringte ham for å stille noen spørsmål. Han ba oss kontakte NFF. Noen dager senere reiste Moen til Saudi-Arabia for nok et dommer-oppdrag. Kampen mellom Al-Nassr og Al-Hazm 20. september var hans andre oppdrag i den saudiarabiske ligaen i 2019/20-sesongen.

Terje Hauge, dommersjef i NFF, bekrefter at Svein Oddvar Moen har oppdrag i Saudi-Arabia ved siden av å dømme kamper her hjemme.

– Saudi-Arabia...sånn faglig sett...så har Moen tatt VAR-lisens gjennom Fifa. Han kan dømme med VAR og være VAR-dommer. Vi ser det som interessant og viktig at våre dommere har slike lisenser, og for å opprettholde lisensen, må man praktisere den. Av land som bruker VAR, er det kun Saudi-Arabia vi får invitasjon fra. Moen kan holde på sin VAR-lisens ved at han kan dømme i Saudi-Arabia, sier Hauge.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent