Josimar

Uværslaget

Dette er en historie om sesongen 1995 da Hødd spilte i selveste eliteserien. Om en blytung og søkkvåt hjemmebane, avholdsfolk, inkludert Jan Åge Fjørtoft, og da Frode Grodås nesten scoret.

Tekst og foto: Morten Haave

Få forbinder Hødd først og fremst med skikkelsen fra norrøn mytologi, den blinde guden som ble lurt til å drepe Balder. Stikkordet de fleste tenker på er talentarbeid.

Mange husker Hødd-laget som vant cupen i 2012 og eksporterte spillere som Ørjan Håskjold Nyland, Sivert Heltne Nilsen og Fredrik Aursnes. Pål Andre Helland var også der for å sanke spilletid, som Adama Diomande før ham. Hødd slo også ut Rosenborg av cupen i 2000 med et lag som bød på Magnus Myklebust, Lars Ivar Moldskred og Morten Moldskred. Laget som spilte Eliteserien i 1995 var enda bedre, og halvparten fortsatte karrieren på toppnivå etter at Hødd forsvant derfra.

I 1995 ble sågar en Hødd-spiller nummer to på VGs «Årets spiller»-kåring. Mye så bra ut. Etter 5. ligarunde lå klubben på tredjeplass i Eliteserien. Så skulle hovedrivalen møtes: Molde borte. Deretter fulgte Rosenborg på Lerkendal. Hvor lenge kunne Hødd holde seg på øvre halvdel?

Rivaler på ferjekaia

Uten å gjenbruke klisjeer om Sunnmøre versus Romsdal må man konstatere at regionene knivet. Spillermarkedet var det samme. Hødd-trener Erik Brakstad var fra Molde, Molde-trener Åge Hareide hadde opphavet i Hødd. Dessuten var både Hødd og Molde nyopprykkede til Eliteserien i 1995. Hødd vant 1. divisjon 1994, avdeling 2 foran MFK som på sin side ble årets cupmestere.

Man leser lista over Hødds mange seiere i 1994, og rekken virker mer solid enn spektakulær. Sifrene kan tyde på at det var mange arbeidsseire. Ille gikk det riktignok utover det tredje avdelingslaget fra fylket, Åndalsnes, som Hødd satte ni bak over to matcher.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent