Josimar

Da lynet slo ned på Camp Nou

For 50 år siden var en gjeng norske amatører femten minutter unna en semifinale i cupvinnercupen. Dette er historien om Lyns to historiske kamper mot Barcelona.

Tekst: Vegard Egeland

Bjørge Lillelien var aldri kjent for å spare på virkemidlene. I flere tiår formidlet han store idrettsøyeblikk til norske hjem, gavmildt krydret med superlativer og emosjonelle tirader. 1969 var hans trettende år som radiokommentator, og lytterne hadde for lengst lært ham å kjenne, likevel spisset nok mange ørene da han kom på lufta en snøtung onsdagskveld i februar. Med skjelven stemme annonserte Lillelien at han var vitne til århundrets fotballsensasjon.

"'Vi har spilt i ni minutter av annen omgang', skrek Bjørge Lillelien, 'og Lyn leder 2-0 over Barcelona'. Han tok en kort pause før han gjentok seg selv: 'Lyn leder 2-0 over Barcelona, og med 2-0 går Lyn videre til semifinalen'."

Det var ingen selvfølge at folket fikk ta del i det dramatiske øyeblikket. Et norsk lag i europeisk kvartfinale var naturligvis stort, at motstandxeren het Barcelona gjorde ikke saken mindre, men NRKs sportsredaksjon var presset på tid i en travel ski- og skøytesesong, og alle var enige om at amatørene fra Oslo ble sendt til Barcelona som slakt. Heldigvis valgte Lillelien bort Svenska Skidspelen i Falun, og fra den spanske østkyst kunne han kringkaste et av radioøyeblikkene han selv satte aller høyest:

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent