Josimar

Marginalisert og motarbeidet

VM i Frankrike i sommer ble en gedigen suksess, men i Brasil hersker det nærmest lovløse tilstander i kvinnefotballen.

Tekst: Samindra Kunti Oversatt av Lars Johnsen

I åttendedelsfinalen under sommerens VM ble Brasil, med sin gylne generasjon bestående av Marta, Cristiane, Formiga og keeper Bárbara, utslått av vertsnasjonen Frankrike med 2-1 etter ekstraomganger. Det ble ikke noe siste hurra for ikonet Marta, kanskje verdens beste kvinnelige fotballspiller gjennom tidene, og da tapet hadde sunket inn, leverte hun en følelsesladd avskjedstale.

«Det handler om å ville mer», sa hun. «Om å trene mer. Å ta bedre vare på seg selv. Det handler om å være klare til å spille 90 pluss 30 minutter. Det er det jeg ber om fra jentene. Formiga kommer ikke til å spille for evig. Ikke Marta eller Cristiane heller. Kvinnefotballen er avhengig av dere for å overleve. Gråt i starten, så du kan smile på slutten.»

Det var en appell og en bønn til den neste generasjonen, og en anklage. Hennes generasjon hadde vært pionerer for kvinnelige spillere i Brasil, som hadde jobbet seg gjennom fattigdom og fordommer, og gjort skam på Brasils institusjoner og en hjemlig fotball som hadde oversett kvinnefotballen i altfor lang tid. Selv i dag er det tøft, nær sagt umulig, for kvinner å leve av å spille fotball i Brasil.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent