Josimar

I krig – og fotball – er alt lov

Jeg dro til Montevideo i Uruguay for å skrive masteroppgave, men endte opp med å bli en del av trenerteamet til toppklubben Defensor Sporting.

Tekst: Sarmed Saify

Høsten 2013 satt jeg på flyet til Montevideo med et inderlig ønske om å finne suksessoppskriften til Uruguay som fotballnasjon. I bagasjen hadde jeg noen epost-korrespondanser med et par klubber, ingen spanskkunnskaper og lykkeønskninger fra min veileder i Trondheim. Jeg var på vei til Montevideo for å skrive min masteroppgave i idrettsvitenskap, på det lite snaue temaet talentutvikling i fotball.

Jeg har alltid hatt en stor lidenskap for fotball og spillerutvikling generelt, og har som mange andre vært på besøk hos Ajax for å finne nøkkelfaktorer for suksessfulle miljøer. Lite visste jeg at denne lidenskapen, som kanskje var spesiell i norsk kontekst, bare var å regne som en nysgjerrighet sammenlignet med det som møtte meg hos en hel befolkning i Uruguay. Og like lite at jeg skulle få bli en del av denne lidenskapen da jeg nærmest ut av det blå fikk jobb som analyseansvarlig for A-laget til den profesjonelle toppklubben Defensor Sporting Club de Fútbol (DSC).

"Hvis du overlever fotballen i Uruguay i aldersbestemte klasser, kommer du til å lykkes som A-lagsspiller."

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent