Josimar

Best på Balkan

Han ble kalt Serbias George Best. Han ble tildelt 11 av 10 mulige poeng på en fransk spillerbørs etter en landskamp, og han spilte skjorta av Pelé da de møttes. Dragoslav Šekularac var en spiller helt utenom det vanlige.

Tekst: Michael Yokhin Oversatt av Lars Johnsen

"Dragoslav Šekularac hadde i løpet av noen dager gått fra å være fullstendig anonym til å å bli en stjerne – og han elsket hvert sekund av den nyvunnede berømmelsen."

I 1955 reiste førstelaget til Røde Stjerne på turné til Sør-Amerika, mens reservelaget skulle bli hjemme for å spille det som ble ansett som et knippe meningsløse treningskamper. Interessen for kampene til reservelaget var i utgangspunktet minimal, bare et par hundre av de mest ihuga supporterne brydde seg nok til å møte opp på den første av dem. De som kom ble overveldet av ferdighetene til 17 år gamle Dragoslav Šekularac. Flere tusen dukket opp til den neste kampen for å ta den hittil ukjente spilleren i øyesyn. Folkesnakket om tenåringen spredde seg, og da Røde Stjernes reserver spilte sin tredje kamp, var det foran et nesten fullsatt stadion. En legende var født. Beograd greide ikke slutte å snakke om ham. Dragoslav Šekularac hadde i løpet av noen dager gått fra å være fullstendig anonym til å å bli en stjerne – og han elsket hvert sekund av den nyvunnede berømmelsen.

Seki, som han ble kjent som i hjemlandet som da het Jugoslavia, var et fenomen. Med en personlighet som gjorde at han i retrospekt har fått kallenavnet «Serbias George Best» – selv om han var sju år eldre enn den nordirske ballvirtuosen.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent