Josimar

Talentene som forsvant

NTFs «Akademiklassifisering» har intensivert toppklubbenes jakt på de største talentene. Men nåløyet fra toppklubb-akademi til elitefotball er trangt.


Tekst Lars Johnsen og Dag Magnus Nielsen

To år på rad, i 2014 og 2015, vant Skogstrand IF, en liten breddeklubb i Fredrikstad, kretsmesterskapet i Østfold. Hele troppen på 22 spillere, hovedsakelig 2001-fødte, hadde spilt nok kamper til å kunne kalle seg kretsmester. I to sesonger vant laget alle kampene sine.

Høsten 2015 gikk denne årgangen, fra en klubb med i underkant av 300 aktive spillere totalt, også til topps i Adidas Cup, anerkjent som et uoffisielt NM for 15-åringer.

«Skogstrand er en breddeklubb. Det har vært noen gode lag, men ingenting som dette. Jeg tror ikke noen vil arrestere meg om jeg sier dette er tidenes beste Skogstrand-lag», uttalte lagleder Øivind Kvammen til Fredriksstad Blad i etterkant av «NM-gullet» i 2015.

Trenere for laget var Joacim Jonsson, tidligere sportssjef i Fredrikstad FK og i dag Eurosport-ekspert, og tidligere Molde-spiller og Belgia-proff Sindre Rekdal.

– «Ønsker dere å trene mye, skal dere få lov», sa vi. Allerede fra de var åtte-ni trente de mye og systematisk. Laget ble kanskje «en klubb i klubben», og det er ikke nødvendigvis positivt, men det var en ivrig gruppe, sier Jonsson.

Han forteller at de differensierte på treninger, i spillsekvenser med små grupper ble de beste matchet mot hverandre. Spilte de på full bane under treningsøkten, sørget de for at hver enkeltspiller sto overfor en på samme nivå. I kamp rullerte de på laget, så alle fikk lære, alle fikk utfordringer.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent