Josimar

Kunsten å se

I mange år har Geir Jordet forsket på orientering hos fotballspillere. Resultatene forteller at det er en sammenheng mellom spilleres evne til å søke og bearbeide relevant informasjon på banen og nivå. Nå har selskapet Be Your Best laget et system for trening av akkurat dette ved hjelp av Jordets forskning og virtuell teknologi.


Tekst Frode Lia Foto Bjørnar Morønning

"Jeg ville finne ut av hva spillere gjør i de ti sekundene før de mottar ballen. Hvor mange ganger ser de etter informasjon, og hva er kvaliteten på informasjon de tar til seg. Så vi installerte kameraer overalt på Emirates og laget en komplett studie sammen med Norges Idrettshøgskole. Det vi fant ut var at de aller beste spillerne gjorde seks til åtte søk i de ti sekundene før de mottok ballen, mens de normale spillerne kun gjorde tre til fire søk."

Dette kunne tidligere Arsenal-manager Arsene Wenger fortelle på seminaret til Sport Innovation Society i oktober 2018.

Professor Geir Jordet ved Norges Idrettshøgskole kan ikke fortelle så mye om samarbeidet med Arsenal og Wenger på grunn av alle klausulene de måtte undertegne. Men at storklubben var imponert og overrasket over funnene var tydelig på Wenger.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent