Josimar

Da de beste spilte hjemme

I 1981 møttes Flamengo og Liverpool i finalen i VM for klubblag. I år kan finalelagene bli de samme, men styrkeforholdet mellom brasiliansk og engelsk klubbfotball er totalt forandret.

Tekst Marius Lien

Flamengo-fansen har snakket om det i flere måneder. Husk det som skjedde for 38 år siden. Da var Flamengo best i verden. De hadde den beste spilleren og spilte den fineste fotballen. De var uslåelige. Og det klareste beviset kom da de vant 3-0 mot Liverpool i finalen i VM for klubblag i Tokyo, 13. desember 1981, foran 62 000 tilskuere. I år, kanskje, kan det bli en reprise!

I skrivende stund mangler det to kamper før reprisematchen blir en realitet. Først må Flamengo slå River Plate i finalen i Copa Libertadores. Den spilles 23. november, altså etter at Josimar har gått i trykken, i Lima i Peru. I år spilles én finalekamp på nøytral bane, i motsetning til praksisen siden 1988, der lagene har spilt to kamper, hjemme og borte. I fjor ble særlig siste finalekamp kontroversiell, på grunn av det massive supporterbråk da de to Buenos Aires-rivalene Boca Juniors og River Plate møttes til dyst.

Libertadores-vinnerne går til VM i klubblag, som arrangeres i Qatar mellom 11. og 22. desember. I første runde møter vinneren av Oceanias Champions League et lag fra vertsnasjonen. Så kommer vinnerne fra de afrikanske, asiatiske og nordamerikanske mesterskapene. I semifinalen kommer Liverpool og Libertadores-vinneren inn. I mange år var det selvsagt at Europa og Sør-Amerika skulle møtes i finalen, men i to av de tre siste årene har et asiatisk lag spilt mot Real Madrid i finalen, noe både brasilianere og argentinere synes er flaut.

Pokalrush

I 1981 var det uansett enklere. Vinneren av Libertadores møtte vinneren av Serievinnercupen, og dett var dett.

Dette var midt i en utrolig periode for engelsk klubbfotball, den sterkeste siden Europacupen ble etablert. Liverpool vant Serievinnercupen i 1977 og 1978. Nottingham Forest i 1979 og 1980. Liverpool i 1981, Aston Villa i 1982 og Liverpool på nytt i 1983. I tillegg vant Liverpool UEFA-cupen i 1976 og Ipswich vant den i 1982. Dette var Liverpools absolutte storhetstid. Laget vant serien åtte ganger mellom 1973 og 1984. Det er i denne perioden grunnlaget for klubbens norske supporterhav ble lagt. Ola Nordmann pekte rett og slett på laget øverst på tabellen, og sa: Jeg heier på dem.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent