Josimar

Hva skal vi leve av etter Eggen?

Framtida kommer, enten vi vil det eller ikke, og den er full av stier i alle retninger. Én av stiene leder tilbake til kulturen Nils Arne Eggen etablerte i Rosenborg på 1990-tallet. 

Forfatter og tidligere toppspiller Michael Stllson (Ranheim, Mjøndalen) har møtt Eggen i trenerlegendens hjem i Trøndelag.

Sammen leter de etter rett sti – i hukommelsen, i språket, på treningsfeltet og i litteraturen.


Tekst: Michael Stilson Foto: Leikny Havik Skjærseth

– Jeg må jo ha ei bok. Hent ei bok til meg!

Fotografen har beordret Nils Arne Eggen ut av rullestolen sin og ned i en dyp stol hun har stilt opp foran bokhylla inne på biblioteket hjemme hos Eggen på Fannrem, snaue fem mil utenfor Trondheim. Han er ikke tung å be, men det tar heller ikke lang tid før han i kjent stil tar regien og skal komponere bildet.

Jeg er blitt redusert til fotoassistent og ser på veggen foran meg, dekt av hundrevis av bøker. På den ene hylla rett bak der Eggen sitter står biografien til Åge Hareide lent mot Ole Kristian Grimnes’ Norge under andre verdenskrig og Helge Dahls Bjørnson i Roma, men også bokrygger der de mest kjente navnene fra krimverdenen lyser mot meg. Det illustrer spennvidden i bokhylla, men kanskje også i mannen selv. For dette er litteratur som Nils Arne Eggen har fortært og fordøyd gjennom et langt liv, og kanskje ligger svaret på det jeg er kommet for å finne ut av et eller annet sted blant alle disse bøkene. Men hvilken bok skal jeg velge? Jeg kjenner godt til Eggens litterære kompetanse, og hans temperament, så jeg frykter at jeg skal velge feil tittel. Det kjennes nesten avgjørende, som om det på et eller annet vis skal stikke kjepper i hjulene for oppdraget mitt. Men så ser jeg den.

– Denne, sier jeg, og drar boken ut av hylla og legger den i hendene til Nils Arne Eggen.

Han ser på den, deretter på meg, og det neste han sier får alle bitene til å falle på plass.


Noen dager tidligere

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent