Josimar

Castro-revolusjonen

AaFK kommer fra poengrekord i 1. divisjon og 4-0 over seriemester Molde i cupen. Niklas Castro ble belønnet med årets spiller-pris og landslagsplass for Chile. Hvor bra kan dette bli?

Tekst: Vegard Egeland

Bildene fra Kråmyra har sakte begynt å blekne, men historien er umulig å slippe helt. I 86 år var Aalesunds FK en perifer klubb i norsk fotball. De hadde aldri spilt på øverste nivå og manglet både titler og publikumstekke. Etter millenniumskiftet skjedde alt på en gang.

Før 2001-sesongen tok Ivar Morten Nordmark over AaFK som et nyopprykket 2. divisjonslag. Med klubblegender som Amund Skiri, Trond Fredriksen og Tor Hogne Aarøy på laget brukte de to år på å nå Eliteserien for første gang. Ålesund fikk fotballfeber, og plutselig klamret halve byen seg fast til villnis og fjellskrenter rundt Kråmyra.

De to første sesongene på toppnivå endte med nedrykk. Begge gangene ble det direkte opprykk igjen, og i 2007 startet en ti år lang periode på øverste nivå. I mellomtiden var «Myra» erstattet av strøkent kunstgress, skråningen byttet ut med fargekodet plast på betong, og lokalderby mot Spjelkavik var blitt til fulle tribuner mot Molde.

Nå skal laget slå tilbake etter den svakeste perioden siden gjennombruddet. Nedrykket i 2017 og det mislykkede forsøket på å vende tilbake er glemt. Fjorårets suverene sesong gir håp om mer enn kamp om å overleve i 2020.

I spissen av prosjektet står Niklas Castro, årets spiller i 1. divisjon og fersk landslagsspiller for Chile. Vi spurte Niklas om det alle lurer på: Hvor gode er egentlig dette Aalesund-laget?

Trigges av presset

– Toppnivået vårt er på høyde med de beste i Norge.

AaFK gjør de siste forberedelsene til seriestart på Marbella, snaut én måned før FK Haugesund kommer på besøk 5. april. Laget flyt høyt etter fjorårssesongen, og Niklas Castro tror publikum har mer i vente.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent