Josimar

En tid for alt

20 år med de blå fra bluesbyen.

Tekst: Frode Telseth

24.11.2019. Myrdal stadion, Åsane. 

45 minutter er gått av kampen mellom Åsane og Notodden, og Notodden-spiller Marco Tagbajumi står klar for å komme inn på banen, selv om det er rett før pause. Bortelaget leder 2-1 i returkampen om retten til å forbli et Obos-lag og toppfotballklubb, også i 2020. Åsane var overlegne i første kamp i Notodden og vant fullt fortjent 3-1. På Myrdal tar Notodden ledelsen 1-0 ved André Bakke etter seks minutter, og troen på likevel å klare det, etter en altfor svak hjemme kamp under 70 timer tidligere, er definitivt tilbake hos blåtrøyene fra bluesbyen. Åsane utligner i det 20. minutt, før Notodden ved Henrik Gustavsen tar ledelsen etter en dødball og retur fra keeper fem minutter senere. Etter dette har Notodden et nervøst PostNord-lag på gaffelen, samtidig som de selv balanserer på knivseggen.

Spiller nummer 20, Alfred Sankoh, har tydelig et spenningsnivå som er utfordrende for både ham og klubben, spesielt med tanke på at han allerede etter ni minutter fikk et gult kort. Rutinerte Sankoh, med lang fartstid fra Strømsgodset, landskamper for Sierra Leone og opphold i flere tyrkiske klubber, gjør en manns jobb og vel så det i Notoddens aggressive og intense press-spill, men han er såpass intens at trenerapparatet tidlig i omgangen må ut og gi beskjed om at han må roe seg ned.


Etter 35 minutter er vurderingen at «nei, faen, dette går ikke, vi må bare ta ham ut før pause». Tagbajumi står etter hvert klar. Beskjed er gitt til fjerdedommer, byttet skal skje. Man venter bare på at ballen skal gå ut av spill, slik at man får byttet ut Sankoh. Situasjonen en venter på skal skje, skjer. Men det er ved den situasjonen som en for alt i verden ønsker ikke skal skje, nemlig at Sankoh havner i trøbbel, igjen. De blå er ikke lengre elleve, men ti. Spilleren som skal inn, har ikke lenger noen å bytte med, og setter seg tilbake på benken. Kampen ender 2-2. Åsane tar steget opp i Obos, Notodden rykker PostNord og ned.

– Det var selvfølgelig ikke Alfred Sankoh sin feil at vi rykker ned. Vi kunne tatt ham av før det var for seint. Vi hadde hatt en hel sesong på å ta de poengene vi trengte for å unngå å spille de to kampene. Vi hadde en kamp hjemme i Notodden mot Åsane, der det ikke var noe rødt kort, men vi taper likevel 3-1. Det er et større bilde enn den ene situasjonen. Men samtidig var den situasjonen avgjørende for den kampen. Jeg tror vi hadde tatt dem. Vi var gode i den perioden etter vi tok ledelsen 2-1. Men det får vi aldri vite. Nå er vi her.

«Her» er Optime Arena, Notoddens hjemmebane, og den som sier dette er jærbuen Magnus Erga, klubbens 23 år gamle nye hovedtrener. Bare fire dager etter nedrykket ble han presentert som arvtaker til Kenneth Dokken, som hadde ledet Notodden siden 2012. Erga var Dokkens assistent i de to foregående sesongene klubben hadde i Obos. Selv om, som allmenn kjent, fotballens veier er uransakelige, er den også (nesten) alltid nært knyttet til historiske betingelser – så også i Notodden. Derfor må vi, før vi kommer tilbake til Erga og Notoddens fremtid, starte med begynnelsen – og det er årene før Notodden ble en blå by.

Historien

I 1894 kjøpte Ole H. Holta Tinfos Papirfabrik og rettighetene til Tinnefossen, det nederste fallet i Tinnelva, før den renner ut i Heddalsvatnet og videre ned gjennom Skiensvassdraget. Et nytt kraftverk ble klart i 1900 og dette gav noen få år senere strøm til Birkeland og Eydes fabrikk på Notodden, der de drev prøvedrift for salpeter. I 1910 startet produksjonen i Tinfos jernverk, som frem til nedleggingen i 1987 var selve livsnerven i Notodden-samfunnet, og som var helt sentral for at byen vokste raskt. I 1900 bodde det om lag 1000 mennesker i det som er dagens byområde. Ti år senere var innbyggertallet femdoblet, og i 1913 fikk stedet bystatus.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent