Josimar

Stang inn: Smith om straffesparket

«I denne boken gir Nils Henrik Smith en personlig og engasjert framstilling av straffesparkets kulturhistorie», mener anmelderen om Nils Henrik Smiths siste utgivelse.

Øyvind Kvalnes

Det er blitt en fest av en bok. For et fotballmenneske er det en fryd å lese så detaljrike skildringer av straffesparkets fødsel og videre liv. Smith har fått sjansen til å fordype seg i et tema som han gløder for, og som han besitter enormt mye kunnskap om, helt nede på mikronivå. Her får vi for eksempel vite om brasilianeren Bebetos skuffelse da han så at Roberto Baggio satt straffen sin høyt over mål under straffesparkkonkurransen i VM-finalen i 1994. Italienerens himmelspark betød at Brasil vant finalen og ikke trengte å ta sin siste straffe. Det var Bebeto som sto klar til innsats for brasilianerne. Baggio sin miss gjorde at han gikk glipp av sjansen til å bli folkehelt i hjemlandet med turneringens siste spark på ballen. Ergerlig.

11 meter er altså en fest av en bok, men etter å ha lest den grundig har jeg to innvendinger og en etterlysning. Den første innvendingen er at målvaktenes rolle ved straffesparket får for liten plass, og skildres på en filosofisk lettbeint måte. Ethvert straffespark er en duell mellom to personer, og Smith er dessverre mest opptatt av perspektivet til den ene av dem. Målvakten er for det meste en statist i fortellingen hans. Dessuten er det bortimot utilgivelig at han videreformidler Dag Solstad sin forveksling av frykt og angst i forståelsen av Peter Handke sin målvaktfilosofi.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent