Josimar

Gutta fra skauen og den gamle damen

Høsten 1993 ble verdens beste spiller satt i skyggen av en ryggskadet forsikringsselger fra Odalen. Dette er historien om da Kongsvinger møtte Juventus i UEFA-cupen.

Tekst: Vegard Egeland Foto: Glåmdalen

Dypt inne i de øst-norske skoger, der Glomma knekker nordover og snor seg unna Sverige, ligger den passe store festningsbyen Kongsvinger. En gang vårt første forsvar mot invasjon fra øst, i dag en fredelig innlandsby der klokkene tar ett tikk av gangen.

Det kan virke ambisiøst, nesten dumdristig, at de 12 000 innbyggerne har døpt laget sitt Kongsvinger Toppfotball. Historien er likevel på deres side. Fra 1983 til 1999 spilte laget 17 strake sesonger på øverste nivå. To nedrykk på tre år skapte uro rundt klubbens fremtid, men KIL har bitt seg fast og gir ikke opp drømmen om å vende hjem til det gjeveste selskap.

Med på reisen har de både rik erfaring og magiske minner. Friskest i minnet sitter cupfinalen fra 2016, da KIL etter en heroisk reise møtte veggen med 0-4 mot Rosenborg. Men RBK er ikke det sterkeste navnet de har møtt på Ullevaal stadion. Høsten 1993 skapte Kongsvinger norsk Europa-historie, da de banket svenske Öster, og holdt Juventus til uavgjort på Ullevaal.

Eventyret begynte høsten 1991, da Per Brogeland kom inn dørene på Gjemselund.

Liten by, store drømmer

– Det viktigste for meg var å innføre en vinnermentalitet, forteller Brogeland.

– Ja, vi kom fra lille Kongsvinger, men det stod ikke i veien for gode resultater. Da jeg kom inn sa jeg med en gang at dette laget kan ta medalje, dette laget kan komme til cupfinale, dette laget kan spille i Europa.

Brogeland kom fra fem år som trener i Eidsvold Turn og jobb som assistenttrener for Norges kvinnelandslag. Hans nye klubb hadde endt på 8. plass i Eliteserien, men treneren så et større potensial i stallen.

– Spillerne responderte veldig fint på økt treningsmengde og høyere ambisjoner. Vi snakket mye om at det var mulig å slå hvem som helst. Selvfølgelig kunne vi dra til Stavanger og ta tre poeng. Veien fra midten av tabellen til toppen var ikke så lang.

Brogelands debutsesong ble avsluttet med en ren seriefinale på Lerkendal. Riktignok røk Kongsvinger på et 0-6-tap i en kamp der de selv trengte seksmålsseier, men sølvmedalje og klubbrekord kunne ingen ta fra dem. I tillegg skulle Kongsvinger, for aller første gang, måle krefter mot internasjonal motstand. På Gjemselund, i en tid der RBK under Nils Arne Eggen ennå ikke kunne skilte med annet enn en seier over nordirske Linfield, ble Brogelands mantra viktigere enn noensinne,.

– Norske lag hadde ingen stor historikk internasjonalt, så det snek seg inn en mentalitet om at våre lag var slått ut på forhånd. Det måtte vi legge vekk med en gang. Vi skulle ikke være fornøyde med å få være med.

Sommeren 1993 reiste Kongsvinger på treningsleir i Frankrike. Mens flyet krysset kontinentet trakk UEFA første runde, og på flyplassen kom beskjeden om at Öster var Kongsvingers motstander.

– Gutta hadde snakket litt om lagene vi kunne møte, og jeg husker noen av dem ble skuffet over at vi «bare» skulle til Sverige. Da var jeg frempå med en gang for å snu stemningen. Hvorfor skulle vi være skuffet over å trekke et lag vi kunne slå? Selvfølgelig var Öster gode, men det var da vi også?

Det var ingen svak gjeng Brogeland rådet over i Kongsvinger. Unge Erik Holtan hadde gjort keeperplassen til sin. Foran seg i forsvaret hadde han etablerte Vidar Sanderud og Ståle Bokalrud, samt de mer ukjente nykommerne Geir Bakke og Christer Basma. I midtbanefemmeren lå Arnfinn Engerbakk sentralt, Jørn Karlsrud og Dag Riisnæs spilte indreløpere, Caleb Francis og Bjørn Arild Levernes lå på hver sin kant, mens spissplassen tilhørte Geir Frigård.

– Noen ganger er du heldig og får bygget et lag som fungerer så bra sammen. Spillere som finner hverandre både mentalt og spillemessig, forklarer Brogeland.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent