Josimar

Plan b mot Serie A

Thomas Høy

Midt i det nordlige industribeltet ligger Emilia-Romagna, en av Italias suverent mest verdiskapende regioner. I Modena produseres bilmerker som Ferrari, Maserati og Lamborghini, mens man i Bologna finner verdens eldste universitet. Sassuolo, regionens lillebror, er kanskje mindre kjent i en internasjonal målestokk, men det er likevel ikke usannsynlig at baderomsflisene dine kommer nettopp herfra. 80 % av Italias samlede flisproduksjon ligger nemlig i Sassuolo, hvor Milano-baserte Mapei har sin egen lille industriby. Milliardkonsernet er også kjent fra idretten, som sponsor for sykkellaget Mapei Quick Step. Da lagets kaptein ble tatt for doping i 2002, var det imidlertid full stopp for Mapei-eier Giorgio Squinzi, som umiddelbart flyttet pengene til byens lille fotballklubb. 13 år etter oppkjøpet befinner US Sassuolo Calcio seg nå på en parademarsj mot Serie A.

Drøye 150 år etter at nasjonen ble samlet, er Italia fortsatt slitt mellom to vidt forskjellige kulturer. I nord finner man en forlengelse av det germanske, anført av en sterk og sysselsettende industri, mens man i sør – på folkemunne omtalt som il Mezzogiorno – finner det folk flest gjerne forbinder med Italia; sjarmerende arkitektur, bedagelig tempo og et inntørket jordbruk. I et historisk perspektiv har forskjellene vært så store at myndighetene ved flere anledninger har lansert redningspakker. I 1950 kom eksempelvis Cassa per il Mezzogiorno, et gedigent fond som skulle styrke infrastrukturen i Sør-Italia. Fondet var ingen suksess, blant annet fordi automatisering av jordbruket førte til fraflytting fra regionen. Avstanden mellom nord og sør ble således ikke mindre.

De store forskjellene har også gjort seg til kjenne i fotballen. Faktisk har det kun skjedd ved åtte anledninger at et lag fra Roma og sørover har vunnet den italienske toppdivisjonen. Hovedstadens utilstrekkelighet er forunderlig, men likevel ikke så oppsiktsvekkende når en ser på selskapene som har stått ved storklubbenes side opp gjennom årene. Bak Juventus står Fiat, bak Internazionale står Pirelli og bak Milan står medieimperiet til Silvio Berlusconi. Historien levner ingen tvil: industrielle Nord-Italia har alltid ledet an i fotballen, og sannsynligvis kommer de også alltid til å gjøre det. Men kanskje er det flere klubber som ønsker å ta del i Nord-Italias fotballdominans.

Fra sykkel til fotball

Etter fjorårets nestensesong, ligger Sassuolo nå an til et velfortjent opprykk til Serie A. I neroverdi, de svartgrønne, har siden stiftelsen i 1922 aldri vært høyere enn Serie B. I løpet av inneværende sesong har de til gjengjeld fremstått som Serie Bs klart beste fotballag. Ved utgangen av mars ligger også alt til rette for opprykk til Italias øverste divisjon, med ni poengs ledelse til Hellas Verona og Livorno som følger på de neste plassene.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent