Josimar

Hjerter i søla

Dette er historien om da verdens beste spiller arrangerte og spilte veldedighetskamp for en gutt med misdannelser på en gjørmete grusbane utenfor Napoli, vinteren 1985.

Tekst: Paolo Vezzoli og Camilla Maffezzini

Luca Quarto ble født i Napoli 2. august 1984. Fra fødselen av hadde han et alvorlig fysisk handikap, som innebar at deler av ansiktet var ødelagt.

– Jeg ble født med en maxillofacial misdannelse. Jeg manglet lepper og tannkjøtt, og hadde et stort hull som gikk fra ganen og helt til hjernen, sier Luca Quarto til Josimar.

Behandlingen Luca trengte var dyr, men faren var bare en vanlig arbeidstaker.

– Pappa hadde forskjellige småjobber, og jeg var familiens andre sønn. Vi hadde ikke råd til å betale for kirurgien, sier Quarto.

En kamerat i lyseblått

En måned før Luca ble født hadde Napoli fått en ny spiller i troppen: Diego Armando Maradona.

– Pappa kunne ikke tro det var sant. Han var superfan av Napoli. Hver dag gikk han for å se på treningen, og på søndager var det kamp på stadion. Maradona hadde vært et idol for ham også når han spilte i Barcelona. At han skulle komme til Napoli var en drøm, sier Quarto.

Men i familien ble gleden ved guttens fødsel fulgt av bekymring. Hvordan skulle de få betalt for operasjonen?

– Pappa visste ikke hva han skulle gjøre, så han bestemte seg for å spørre sin venn Pietro Puzone, som på den tiden var en ung Napoli-spiller, sier Quarto.

Puzone var fra Acerra utenfor Napoli og midtbanespiller for de lyseblå. Han var ikke fast på laget og hadde gjennom 1980-tallet flere utlånsperioder i mindre klubber.


– Pietro fortalte lagkameratene sine om situasjonen og da kom ideen om å spille en veldedighetskamp, for å samle inn penger til operasjonen. Maradona hadde nettopp kommet til Napoli og kunne bare noen få ord på italiensk, men han brydde seg om situasjonen. Klubben var dessverre motstander av ideen, både på grunn av fotballkalenderen og fordi de ikke ville betale for en veldedighetskamp der de ikke ville få igjen noen av utgiftene. Det var da situasjonen begynte å bli ubehagelig. Men Maradona tok saken i egne hender. Han var stjernen i laget og spilleren med mest tiltrekningskraft på mediene. «Til helvete med Lloyd’s i London», sa han, «vi må spille denne kampen!»

Lloyd’s er en velkjent bank og forsikringsselskap i England som var involvert i Napolis økonomi i denne perioden.

100 månedslønner

– Så betalte Maradona 12 millioner lire (ca. 60 000 kroner. Red. anm.) for å dekke forsikring for kampen, og det samme gjorde alle de andre spillerne. 

Uten sponsorer, der de alene måtte organisere vennskapskampen mot det lokale amatørlaget i Acerra, Puzones hjemby.

– Det høres ut som om du var for ung til å huske noe av selve kampen?

– Ja, jeg var ganske ung, jeg kunne ikke se den. Alle mine minner fra begivenheten er indirekte. Jeg fikk se filmer, og slektningene mine har fortalt meg mye om det som skjedde. Veldedighetskampen ble spilt i januar 1985 og ut fra bildene kan man se at banen var en katastrofe. Det hadde regnet masse dagene i forveien, så grusbanen var et hav av søle. Fotballfans var overalt rundt banen, bare få meter fra spillerne. De gjorde unna oppvarmingen på parkeringsplassen og ble avbrutt av barn som prøvde å få et bilde av seg selv sammen med fotballstjernene. Det er helt utrolig, om man tenker på det i dag. Et lag fra Serie A, med det største fotballtalentet i landet, spiller en veldedighetskamp i gjørma mot et lokalt amatørlag, sier Quarto.

– Kampen var en fest. Maradona var i superform og scoret et mål som noen sier var en forsmak på århundrets mål, det han scoret mot England i Mexicos VM i 1986. Noen av barna gikk ut på banen for å klemme ham. Fra tribunene ropte alle: «Diego! Diego! Diego!» En uforglemmelig dag, sier Quarto.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent