Josimar

Tidenes toppscorer

«Fotballen skal gå hånd i hånd med et menneskes åndelige utvikling. Da blir det et godt menneske av kombinasjonen, fordi fotballspillet skaper en sterk og rakrygget karakter, en rettfrem opptreden og en hjertelig kamerat.» Jørgen Juves beskrivelse av spillet, hentet fra boka Alt om fotball, viser hvor mye fotballen har endret seg etter krigen. Her er hele historien om mannen som med sine 33 mål for Norge er tidenes toppscorer på landslaget.

Tekst: Herman Berg

Jørgen Juve

Født 1906 i Porsgrunn.

Død 1983 i Oslo.

Klubber: Urædd, Lyn og Basel.

Scoret 33 mål på 45 landskamper.

Spilte spiss i de 24 første landskampene, før han ble flyttet bakover på banen.

Jobbet senere som journalist i Dagbladet og Tidens Tegn.

Har gitt ut flere bøker, blant annet Alt om fotball (1934) og Nordmenn i eventyr og virkelighet (1952).

Var trener for blant annet Lyn og Skeid.

Gift to ganger, med Erna Riberg og Eva Røhne.

Jørgen Juve. Bare navnet er internasjonalt. Han kunne vært italiensk senterforward eller engelsk senterhalf, men holdt seg stort sett i norske klubber. Først i Porsgrunnsklubben Urædd, fram til 1926. Deretter i Lyn til han la opp i 1938, med et mellomspill i sveitsiske Basel i 1930-31 der han studerte.

Det var som Lyn-spiller han ble kjent. Rettelse! Det var som landslagsspiller han ble berømt.

I en nekrolog i Aftenposten, publisert den 16. april 1983, skrev Arne Christiansen følgende:

Jørgen Juve – navnet lyder som en fanfare for flere generasjoner. Når kollega P. Chr. Andersen under landskampene før krigen slynget ut i eteren til tusener av spente lyttere: ‘Juve har ballen...’, visste alle at nå ville noe skje.

Det som skjedde var at det ble mål

Etter tre kamper som landslagsback i debutsesongen, ble han flyttet opp i angrep i 1929. I løpet av elleve dager i juni scoret Juve åtte mål: Tre mot Nederland, tre mot Finland og to i bortekamp mot Danmark på Sankthansaften. Totalt nettet han elleve av 19 norske scoringer på fem landskamper i 1929.

Året etter puttet han åtte mål på fem landskamper. Deretter to på tre (1931), fem på fire (1932), seks på seks (1933), før han ble flyttet permanent ned i forsvaret igjen og scoret sitt siste og 33. landslagsmål i 1934.

Makan til effektivitet har Norge knapt opplevd noen gang. 33 mål på 45 landskamper. Og kun halvparten av dem som angriper.

Det er Juves scoringsrekord alle angripere etter krigen har jaktet på. Hennum. Berg. Både store og små Ivers-er. Lund. Thoresen. Larsen Økland. Andersen. Solskjær. Fjørtoft. Flere blad Flo. Carew.

Ingen av dem har vært i nærheten.

Derfor snakker vi 20 år inn i det nye århundret fortsatt om DEN rekorden. De to 3-tallene. Som noe magisk og uoppnåelig. 86 år etter at den siste scoringen til Jørgen Juve skapte nett- og tribunesus på Ullevaal stadion, fire minutter ut i en landskamp mot Østerrike.

Det som er mest interessant er hva som gjorde ham til Norges suverene toppscorer gjennom tidene. Da må vi grave både dypt, bredt og langt. I bakrom og mellomrom. Blant folk som faktisk kjente ham, og dem som føler de burde ha kjent ham. Og vi starter med dem som kjente Jørgen Juve aller best. Vi starter på hjemmebane.

Det kreative, levende mennesket

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent