Josimar

«Det er Jürgen!»

Midt i sommerferien fikk den danske innkasteksperten Thomas Grønnemark telefon fra England. Siden den gang har han vært en del av trenerteamet til Liverpool FC.

Tekst: Kasper Steenbach Foto: Andreas Houmann

Det var midt under den brennvarme 2018-sommeren. Thomas Grønnemark turet rundt i Djursland sør på Jylland med kone og to barn, da telefonen ringte. Han rakk å registrere et +44-nummer på skjermen, men var opptatt med å kjøre bilen. Dessuten var han registrert som enkeltmannsforetak, og var vant til å bli kontaktet om alle mulige og umulige tilbud om bokføring og pensjonssparing. Grønnemark lot oppringingen vibrere ut. Da familien stoppet ved den økologiske sjokoladebutikken i Knebel, lyttet han til telefonsvareren. Det kunne jo være viktig. Personen bak det registrerte nummeret var Jürgen Klopp, og Liverpools tyske manager ba ham ringe tilbake. Det gjorde dansken straks, men uten å komme igjennom. Han satte kursen for sommerutflukten hjem mot Skive. Kort etter ringte telefonen:

– Siden jeg satt bak rattet kikket min kone på displayet, og hun sa: ‘Det er Jürgen!’ Jeg kjørte bilen inn på nærmeste stoppested for å prate med Jürgen Klopp. Han fortalte at Liverpool hadde hatt en fantastisk 17-18-sesong, hvor de var blitt nummer fire i Premier League og nådd finalen i Champions League. Men de hadde mistet ballen nesten hver eneste gang de hadde innkast. Han inviterte meg over til Melwood, altså Liverpools treningsanlegg, uka etter. Det sa jeg selvfølgelig ja til, forteller Grønnemark.

– Det skulle egentlig bare være et møte, men han var så overbevist om at jeg kunne hjelpe, at jeg allerede dagen etter fikk lov til å trene Premier League-spillere. Siden den gang har jeg vært trener i Liverpool FC.

Spesialist

Thomas Grønnemark er innkasttrener, formodentlig verdens eneste, og Jürgen Klopp hadde lest om danskens spesialfelt i det tyske tidsskriftet Sport Bild. I et intervju fortalte den danske eksperten om hvordan han forbedret lengden på innkastene til Borussia Mönchengladbach-backen Andreas Poulsen med nesten 14 meter – fra 24,25 til 37,90 meter. Grønnemark har selv bakgrunn fra sportens verden. Han var sprinter på friidrettslandslaget og bremser på boblaget som innfridde kvalifikasjonskravene til OL i 2006, men som likevel ikke ble tatt ut av Danmarks Idrætsforbund. Han er likevel mest berømt for å ha satt verdensrekord i innkast. Det skjedde i 2010, da han med et kraftsprang i tilløpet kastet ballen 51,33 meter bortover noen fotballbaner i Horsens.

Det lange innkastet er ofte inngangen når folk spør om arbeidet hans, men innkasttrening består av mye annet, understreker han.

– Jeg jobber med the long, the fast and the clever throw-in. Og det gjelder hele banen. Jeg har hatt noen lag som kun ville trene på det lange innkastet foran motstanderens mål, men min filosofi er man skal trene innkast over hele banen. Det har Liverpool vært den første klubben til virkelig å profitere på, sier Grønnemark.

– Man kan grunnleggende si at jeg trener spillerne innkastintelligens, og jeg har ingen problemer med å slå fast at den er veldig, veldig lav hos fotballspillere generelt. Og dermed enda verre hos amatør- og ungdomsspillere. 99 prosent av de profesjonelle spillere og trenere jeg er i kontakt med, har aldri før trent innkast. Og de som har gjort det, har ikke gjort det på et særlig høyt nivå, sier han videre.

Behold ballen

Suksesskriteriene er at spillerne lærer teknikken som gjør at de kan kaste langt og med presisjon, men like viktig er det å skape rom på banen til å motta ballen i. Det skal gjerne munne ut i målsjanser og til sist scoringer. Derfor involverer innkasttreneren alle lagets spillere i sin trening.

– En spiller som Roberto Firmino deltar så klart ikke når backene har spesialtrening, men han er med i de øvelsene som handler om å skape rom. For det er spillerne ute på banen som skal skape rommene og mulighetene for at vi får sjanser og mål. At vi beholder possession, sier Grønnemark.

– Men hvis du ser en Liverpool-kamp er det typisk seks-syv-åtte forskjellige spillere som tar innkast. Hvis Mohammed Salah er nærmest ballen, skal han bare ta innkastet hvis det gir mening i situasjonen. Men det kan også være en ulempe å ta innkastet for raskt, for hvis du kaster raskt inn i en pressone, så ser jeg på om vi får spilt oss ut av motstanderens press. Vi kan gjerne skape noe fantastisk i forbindelse med et innkast, men hvis vi taper ballen har det ikke vært bra nok for meg, sier han.

Da Thomas Grønnemark første gang hørte fra Jürgen Klopp kunne Liverpool se tilbake på en sesong hvor laget, ifølge en innkaststatistikk fra den uavhengige analyseenheten Tifo Football, var rangert som tredje dårligst i Premier League. Bare 45,4 prosent av innkastene var vellykkede. Etter at dansken hadde jobbet en full sesong med spillerne, var Liverpool – målt på de samme parametrene – det nest beste laget i Europa. 68,4 prosent av innkastene endte som de skulle. Premier League-laget var kun slått av FC Midtjylland, som også har Grønnemark som trener.

En innkasttreners hverdag

Utenom Liverpool og en rekke klubber i Danmark har skibonitten – betegnelsen på folk fra Skive, en kystby ved sørbredden av Limfjorden på Jylland – arbeidet med klubber som RB Leipzig, Ajax og KAA Gent. I 2019/2020-sesongen har han trent innkast i åtte forskjellige klubber. Han besøker hver klubb seks-syv ganger i året, fordelt på to til fire treningsdager per besøk. I tillegg kommer videoanalyser av samtlige samarbeidsklubbers kamper. Han mener Liverpools Andy Robertson og Trent Alexander-Arnold er verdens beste innkastere.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent