Josimar

90+5

Cléber Eduardo Arado (11.10.1972-02.01.2021)

Tekst: Marius Lien

Cléber Eduardo Arado startet proffkarrieren som 20-åring, i hjembyen São José i delstaten São Paulo. Klubben het América FC, et navn den deler med 8-10 andre klubber i Brasil. Etter tre år i América gikk han til Mogi Mirim, og deretter videre til Kyoto. Japan var på denne tiden fortsatt besatt av brasiliansk fotball, et kjærlighetsforhold som startet da Flamengo slo Liverpool i Tokyo i klubb-VM i 1981, og som blomstret opp igjen da Zico avsluttet karrieren der på 1990-tallet. For Cléber Eduardo Arado, bare kjent som Cléber, ble det ett år i Kyoto Sanga. Deretter returnerte han til Brasil og Coritiba, en klubb med en rik historie, fra byen Curitiba i delstaten Paraná langt sør i landet. Han spilte én sesong, før han tok en snartur til Spania, spilte noen kamper der før han returnerte til Curitiba – men nå til Coritibas evige rival Atlético Paranaense.

En vandring fram og tilbake mellom disse klubbene er ingen spøk, men i 1998 returnerte Cléber til Coritiba. De grønnhvite – som har kallenavnet Coxa Branca, altså Hvitt lår, fordi klubben i starten var en klubb for den hvite samfunnseliten – kom på tredjeplass i «første fase» av ligaen det året. Etterpå ventet sluttspillet, men der ble Coritiba slått ut i første runde. Året etter ble enda bedre. Da klarte Coritiba endelig å vinne delstatsmesterskapet igjen, etter ti års tørke. Spissen Cléber, med nummer 10 på ryggen, ble toppscorer, og scoret i to av de tre avgjørende kampene, blant annet med en vakker volley i finalen. Slik sikret han seg en plass i klubbens panteon. Han spilte to sesonger til i Coritiba, og endte med 45 mål på 85 kamper for klubben.

De siste årene av karrieren brukte han på en hvileløs klubbvandring som varte fram til han la opp i 2006. I sin siste sesong var han passende nok tilbake i hjembyen São José, men nå i klubben Rio Preto, som spilte i andredivisjon i delstatsmesterskapet i São Paulo.

I årene etter karrieren ble han først og fremst forbundet med Coritiba, og ble alltid godt mottatt når han besøkte klubbens hjemmebane Estádio Couto Pereira.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent