Josimar

Banehopping: Estadio Hernando Siles

Ligger i bydelen Miraflores i La Paz i Bolivia. Kapasitet: 41 143.

Tekst: Marius Lien

På denne arenaen har de tapt, alle de store spillerne fra Brasil og Argentina. I 1994 var for eksempel Taffarel, Cafu og Bebeto på banen da Brasil tapte sin første VM-kvalifiseringskamp på 40 år.

Estadio Hernando Siles i La Paz i Bolivia ligger på 3637 meter over havet. Dette er så høyt at FIFA har gjort flere forsøk på å forhindre at kamper blir spilt på arenaen, siden den tynne lufta favoriserer spillere som er akklimatisert. Bolivianerne er selvsagt uenige – de mener forbudet er et forsøk på å skvise ut mindre nasjoner. Med tanke på at kamper arrangeres under iskalde omstendigheter i for eksempel Norge, er det vanskelig å ikke forstå hjemmefansens argumenter. I 2007 vedtok FIFA et forbud mot kamper høyere enn 2500 meter. Bolivia fikk da hjelp av Diego Maradona, som stilte opp i en vennskapskamp sammen med Bolivias president Evo Morales.

Når 47 år gamle Maradona kunne spille, så måtte det vel være mulig for unge, topptrente atleter også? FIFA snudde, og tillot kamper i høyden. To år senere tapte Argentina 1-6 mot Bolivia på Estadio Hernando Siles, med Lionel Messi, Javier Mascherano og Carlos Tevez på banen. På benken, som trener for Argentina: Diego Maradona. Etter kampen klagde han ikke på høyden, i stedet roste han de bolivianske spillerne for sin innsats.

Estadio Hernando Siles er oppkalt etter Hernando Siles Reyes, som var Bolivias president mellom 1926 og 1930. Arenaen ble ferdigstilt det siste året den meget karismatiske Siles satt ved makten. Etter fire turbulente år i sjefsstolen, ble han fjernet ved et statskupp, etter beskyldninger om at han forsøkte å forlenge sin posisjon ved makten med udemokratiske midler. Han levde resten av sitt liv i eksil i Peru.

Estadio Hernando Siles er ellers hjemmebanen til to toppklubber med usedvanlig tøffe navn: The Strongest og Bolivar. I tillegg spiller enkelte klubber i lavere divisjoner sine kamper der, som Fraternidad Tigres og Club de 31 Octubre.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent