Josimar

Velkommen til Santos’ nye europeiske hovedkvarter

Den brasilianske klubben Santos har en gigantisk historie. Gjennom et nytt prosjekt skal klubben satse på å utvide fanskaren utenfor hjemlandet. I Europa er André Østgaard fra Knapstad i Indre Østfold hovedansvarlig.

Tekst: Marius Lien

Pelé. Neymar. Marta. Carlos Alberto Torres. Zito. Coutinho.Gylmar. Robinho. Erika. Pepe. Christiane. Rodrygo. Lista over enorme fotballnavn fra Santos FC er endeløs. På 1960-tallet hentet klubben hjem prestisjetunge trofeer oftere enn Ola Nordmann handler melk, og også senere har den hatt suverene epoker. Men klubbens internasjonale fanbase er liten. Faktisk er den nesten lik null.
– De har så mye å gå på, sier den 27 år gamle mobilselgeren André Østgaard fra Knapstad.

Klubben har innsett det samme selv. Derfor har Østgaard nettopp begynt i en ny stilling som offisiell representant for Santos i Europa.
– Jobben skal handle om synliggjøring av klubben og historien. Skaffe nye fans, gjøre det lettere for folk å følge klubben, også hvis man ikke kan språket, for de færreste er idiotiske nok, som meg, til å lære et språk for å følge en fotballklubb, og sørge for at det blir litt lettere å kjøpe drakter, sier Østgaard til Josimar, når Josimar møter ham på bensinstasjonen YX Jaren.

En bensinstasjon er unektelig en uvanlig location for et intervju. Men YX er et av få steder nær Santos Headquarters Europe der det er mulig å få seg en kaffe i det offentlige rom. For i motsetning til São Paulos 500 år gamle havneby Santos, med over en halv million innbyggere fra hele verden, er Knapstad ingen metropol. Tvert imot. Bygda har barneskole og Kiwi og fotpleie, men mangler kirke og restaurant og fotballag. Tettstedet var tidligere en del av Hobøl kommune og Østfold fylke, men befinner seg nå i Viken fylke og Indre Østfold kommune. Nærmeste nabo er E18 mot Sverige.

I Asia skal Santos etablere seg i Beijing, i Oseania i Sydney mens i Nord Amerika skal Pelés sønn Joshua Nascimento ta seg av businessen fra sitt hjem i Tampa i Florida. Men hvorfor i all verden skal det europeiske kontoret ligge i Knapstad?


Ney i front

De første frøene ble sådd da André Østgaard som barn reiste på ferie til São Paulo for å besøke onkelen sin. Noen år senere, i 2011, ble han oppmerksom på at Santos gjorde det bra i Copa Libertadores.
– Det var gøy å se noen spille så offensiv fotball. Det var litt tipping inni bildet, det var moro å spille på dem som vant. De hadde en ung Neymar på laget og spilte en underholdende, leken og offensiv fotball, sier Østgaard.

Santos surfet gjennom gruppespillet, og endte opp med å slå Peñarol fra Uruguay 2-1 i siste finale. 19 år gamle Neymar ble kåret til turneringens beste spiller. I Norge oppgraderte Østgaard internettlinja, og begynte å følge med på seriespillet påfølgende sesong.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent