Josimar

Boikott Qatar!

I starten av mars la Tromsø ut en uttalelse der de oppfordret NFF til boikott av VM i Qatar. Flere toppkoubber har stilt seg bak oppfordringen.

Tekst: Marius Lien Foto: til.no

Hvordan kom Tromsø IL fram til at dere ville be NFF om å boikotte VM i Qatar, Øyvind Alapnes, daglig leder i Tromsø IL?

Først og fremst er det ingen tvil om at klubben har litt historie her. Tom Høgli, som jobber hos oss, sto for noen år siden frem med sterk kritikk av Qatar. Dette var da var han landslagsspiller, og han endte opp ganske mutters alene, få torde å følge etter. Når det nå poppa opp nye nyhetssaker fra Qatar, følte vi det var på tide at noen sa fra, fra organisert hold. Uttalelsen vår er godt forankra i hele spillergruppa, styret og administrasjonen. Selv om vi er en liten klubb, med en liten stemme, må vi kunne stå for det vi sjøl gjør. Vi må si fra, selv om stemmen blir liten eller stor. Det handler ikke bare om å bli hørt, det handler om å sove godt om natta sjøl også.

Forankringen i spillergruppa er interessant. Da Josimar for noen år siden lagde en enquete der vi spurte alle Eliteserie-kapteinene om Qatar-VM, var de kun bekymra for at det er varmt der.

Varmen, og at VM blir spilt i november. Nei, nå står hele spillergruppa bak. Dette er noe av det som har endra seg de siste årene, og der tror jeg ikke forbundene har lytta godt nok. For nå begynner selve fundamentet – spillerne, supporterne og ikke minst media – å stille klare spørsmål og ta klare standpunkt. Vi gikk først til styret. Da vi gikk til spillergruppa fikk vi vite at de faktisk hadde diskutert det kvelden før. De var glade for at vi kom på banen.

Var det nyheten fra The Guardian, om at 6500 arbeidere har dødd under VM-forberedelsene, som var katalysatoren?

Det er ingen tvil om at den nyheten har satt fart på det. Den har også ført til at flere har satt seg inn i helheten. Guardian-saken kan sikkert diskuteres i mange vinkler, om noen av dem kanskje ikke bare har jobba med VM-forberedelser … men om det er 3000 eller 6000 som har dødd, akkurat det nøyaktige tallet har jo ingenting å si. Uansett må man få fram at det som skjer der er fundamentalt galt. Måten Qatar behandler fremmedarbeiderne på er moderne slaveri. Mange har også satt seg inn i utgangspunktet for tildelinga av VM. Jeg pleier å bruke dette som eksempel: Om Equinor hadde vært involvert i Qatar, og så hadde det dukka opp korrupsjon, slaveri og mange tusen døde i deres prosjekt – da hadde det vært en sak i Stortinget som hadde fått enorme konsekvenser. Mens fotballen liksom skal slippe unna.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent