Josimar

Banehopping: Apostolos Nikolaidis Stadion

Athen. Kapasitet: 15 000. Tilskuerrekord: 29 665.

Tekst: Marius Lien

Apostolos Nikolaidis Stadion, også kjent som Leoforos Stadion, er den eldste i Hellas som fortsatt er i drift. Banen ble bygd i 1922, og har vært hjemmebanen til Erik Myklands gamle klubb Panathinaikos. Banen har vært ombygd og renovert en rekke ganger, og Panathinaikos har i mange lange perioder spilt hjemmekampene andre steder. Det er også tilfellet akkurat nå. Klubben sparer penger, slik at banen kan utvikles til å bli en topp moderne arena. Bildet er fra Inngang 13, der Panathinaikos’ mest ihuga supportere ser kamper, og svingen innenfor murene har rykte på seg for å være blant de mest intense i Fotball-Europa. Muren utenfor er et populært valfartssted for graffititurister.

Den som synes blomsten på muren ligner Celtic sin, har rett. Kløveren ble valgt som emblem i 1918, etter en idé av spilleren Michalis Papazoglou. Han var antagelig inspirert av William Sherring, en irskkanadisk friidrettsutøver som vant OL-maraton i Athen i 1906. (Ja visst, det var OL i 1906, bare to år etter OL i St. Louis i 1904. Dette var et litt spesielt tiårsjubileums-OL, som IOC ikke lenger anerkjenner som et ordentlig OL, noe mange historikere mener er en feilvurdering).

Tilskuerrekorden på Apostolos Nikolaidis Stadium er fra 1967, da Bayern München vant 2-1 på bortebane i cupvinnercupen.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent