Josimar

90+5: Giuseppe Wilson

27.10.1945-06.03.2022

Tekst: Marius Lien

Giuseppe Wilson. Joseph Wilson. Pino Wilson. Kjært barn har mange navn. Lille Joseph var et resultat av den europeiske kulturutvekslingen som skjedde mot slutten av andre verdenskrig, i dette tilfelle da Josephs fremtidige far tjenestegjorde i Italia. Han ble kjæreste med en kvinne fra Napoli, og tok henne med hjem til Darlington, nesten oppe ved Skottland-grensa. Her ble Joseph født i 1945, men mor var forståelig nok mindre begeistret for det nord-engelske været, og fikk overtalt far til å bli med til Napoli. Fra han var seks måneder bodde dermed Joseph i Italia.

Som liten begynte han å spille for den lokale klubben Cirio, hvor han også debuterte som senior. Han gikk videre til en annen Napoli-klubb, nemlig Internapoli, og her ble han ble kjent med en kommende legende: Giorgio Chinaglia. Joseph tok navnet Giuseppe, og i 1969 gikk de begge til Serie B-klubben Lazio. Chinaglia som angriper, Wilson som midtstopper eller libero, som var den beste betegnelsen på spillestilen hans. Wilson ble værende i Lazio i 11 år, og spilte 300 kamper for klubben, mange av dem som kaptein. Her fikk han først med seg et opprykk, og deretter Roma-klubbens første Scudetto i historien, som ble vunnet i 1973-74, etter en serie klassiske, italienske kontroverser. Han ble med Lazio ut i europacupene, også der spilte han rolle sin som italiensk gangster med bustete hår med morskt blikk på utmerket vis: Etter en kamp mot Bobby Robsons elegante Ipswich bidro han sterkt til at Lazio ble utestengt fra europacupene det påfølgende året.

Han fikk også med seg to landskamper – for Italia, og var en del av VM-troppen i 1974.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent