Josimar

Forbrytelse og straff

Chelsea-æraen med Roman Abramovitsj er over.

Tekst og foto Annika Byrde

Innrammingen var perfekt; en søvnig, regntung søndags formiddag i mars. Lukten av tungt fritert mat blandet med nyklippet gress og bensinlukt fra veien A2403. Ved en liten avkjøring ligger Cherry Red Records Stadium, også kalt Kingsmeadow, som er hjemmebanen til Chelseas kvinnelag. Stadionet var ferdigbygget i 1989 og har plass til snaue 5000 tilskuere. I dag skal kvinnelaget spille sin første kamp siden den britiske regjeringens sanksjoner mot eier Roman Abramovitsj. Aston Villa er motstander. Utenfor hovedinngangen står to funksjonærer og deler ut «Songbooks» som inneholder supportergruppens nyeste sanger og heiarop. De fleste takker ja til det lille blå heftet, men det er ikke så mange som kommer. En time før kampen er det fremdeles få mennesker som ankommer. På parkeringsplassen er det flere vakter i gule vester enn det er biler.

– Det virker som om det blir veldig stille i dag, sier en bekymret funksjonær.

En av dem som takker ja til et sanghefte er Becca Homan. Hun har flagg i ryggsekken og på den blåhvite hjemmedrakten har hun navnet «Mjelde» trykket på ryggen. Maren Mjelde er én av to norske spillere i Chelsea, Guro Reiten er den andre. Det viser seg at Homan er amerikaner, fra Seattle, og at hun har reist til London bare for å se noen fotballkamper. Billettene hadde hun kjøpt i forkant, så sanksjonene har ikke rammet henne, men hun sier at hendelsene de siste dagene har vært surrealistiske og at det er vanskelig å helt skjønne hva som har hendt. Hun mener det er viktig å beholde perspektivet.

Abramovitsj har sammen med treneren Emma Hayes, som overtok laget tilbake i august 2012, betydd mye for at laget har vært det mest dominerende i Women’s Super League de siste sesongene og med uttalte ambisjoner om å bli best i Europa. Signeringen av den danske stjernen Pernille Harder fra Wolfsburg i 2020 er historiens dyreste overgang for en kvinnelig fotballspiller.

– Ja, jeg er urolig for klubben, men det er bare fotball. At det pågår krig i Ukraina er et mye viktigere og større problem. Det her er bare fotball.

Det som bekymrer Becca Homan mest er økonomien til klubben.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent