Josimar

Hvordan takle juks i fotball?

Filming, skadesimulering og dommeromringing. I hver eneste kamp ser vi at juks lønner seg. Hva skal til for at fotballen tar et oppgjør med sabotørene og sabotasjene?


Tekst: Øyvind Kvalnes

I en ellers positiv anmeldelse av Josimar-boka «Kampen om sjela» i Klassekampen 29. januar skrev Drillo at han savnet et kapittel om juks og filming i fotball. Han fant mange interessante tekster i boka, men ingen om den dypt irriterende tendensen til at usportsligheter dominerer fotballen. Jeg deler Drillos irritasjon. Her kommer et forsøk på å levere det han etterlyste.

Fotballen skjemmes av juks på mange fronter, både i hvordan ting styres fra toppen og i spillet ute på banen. Denne artikkelen handler mest om det siste, om hvordan filming, drøying av tid og andre usportsligheter dessverre ofte lønner seg i kampsituasjoner. Hvordan kan fotballen ta grep for å redusere juks i kamp? Mitt forslag er at vi kan starte med å studere hva de får til i ishockey. Der er det ingen toleranse for juks. Det er ytterst sjeldent at det lønner seg å være usportslig på ishockeybanen. Fotballfolk er gjerne skeptiske til å lære fra andre idretter, men her bør vi gjøre et unntak. La oss kikke på det de får til i kampen om pucken, og lære.

Fotballen har ikke klart å finne mottrekk til kjeltringstreker på banen. I kamp etter kamp ser vi at juks lønner seg. De som filmer, drøyer med tiden, og sparker ballen unna bak ryggen på dommeren, øker sjansene sine for å vinne kampen, uten at det er noen særlig risiko for negative sanksjoner. Dette er saboterende aktiviteter som skjemmer spillet, og det er ille å se at sabotørene slipper unna med det. Slikt er smittsomt og skaper kynisme. Hvis spillerne på det andre laget kjefter på dommeren og prøver å påvirke ham på den måten, får vi gjøre det også. Det er ingen som vil sitte igjen som edle tapere, de som gjennom hele sesongen avsto fra å falle lett ved enkle berøringer i sekstenmeterfeltet, og dermed rykket ned med færrest straffespark i ligaen.

Hva slags mottrekk finnes det for å redusere juks i fotballen? Det er inspirasjon å hente i en lagidrett som er akkurat like sårbar for usportsligheter, men hvor det nesten ikke forekommer juks. I ishockey skulle det i utgangspunktet være mulig å ha like mye juks og fanteri ute på banen som i fotball, men det skjer ikke. Tre elementer er utslagsgivende. I ishockey er det:

Respekt for dommeren – nulltoleranse for protester og klaging.

Nulltoleranse for filming – straffes selv når det er en forseelse imot.

Effektiv spilletid – ingen vits i å drøye.

Det første elementet kan enkelt overføres til fotballen. Opprydningen i fotballens juks trenger å starte med en økt respekt for dommeren. Det er dommeren som er satt til å håndheve reglene, og respekt er nødvendig for at det skal være en overkommelig oppgave. Dette er et grep som er innen rekkevidde overalt hvor ballen sparkes. De to andre elementene praktiseres veldig greit i ishockey, men kan være mer krevende å innlemme på fotballbanen. La oss se på de tre elementene etter tur.

Respekt for dommeren

Denne artikkelen starter jeg på samme kveld som det skal være finale i Afrikamesterskapet, mellom Egypt og Senegal. Det har vært en del ganske bra fotball å se i dette mesterskapet, men det har også være skjemmet av svært mye klaging på dommeren. Gang på gang har spillerne omringet dommeren for å syte over en avgjørelse som har gått imot dem. Når finalen settes i gang, må Egypt sin trener Carlos Queiroz se den fra tribunen. Han fikk rødt kort i semifinalen, og har i flere tidligere kamper også vært hissig og ufin mot dommerne fra sidelinjen.

Når en trener klikker i vinkel ved hver dommeravgjørelse mot laget sitt, smitter det også over på spillerne. De har fått straffespark imot seg. Selv etter at VAR har vært inne, fortsetter høylytte protester. Spillerne omringer dommeren og skriker klagene sine mot ham. Prøver de å få han til å ombestemme seg? Tror de det er mulig at han skal innse sin egen feil og trekke tilbake straffen eller det røde kortet? Det gjør de neppe. Dette er et skuespill for å påvirke videre dømming i samme kamp. De prøver å øke sannsynligheten for at dommeren skal favorisere dem neste gang.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent