Josimar

Alt for Norge

Ada Hegerberg er tilbake! Meningene til måldronningen er like sterke, og viljen til å vinne likeså. Skal Norge hevde seg i EM må hun være på sitt beste. Josimar møtte henne på hjemmebane i Lyon.

Tekst og foto: Marius Lien

Adas lag ligger under 0-1, på treningsfeltet på Groupama stadion i Lyon. Hun er ikke fornøyd – med god grunn. Laget hennes burde ledet. De har et forsvarsverk bestående av verdens kanskje beste keeper (Christiane Endler) og verdens kanskje beste midtstopper (Wendie Renard). Verdensmester fra 2019 Lindsay Horan styrer butikken på midtbanen, og Ada selv jager på topp: «Allez allez allez!»

Hun er åpenbart ikke fornøyd med lagets innsats, og tar en rask returspurt og jobber inn en ball. Litt seinere får hun ballen feilvendt, men vender opp og dunker inn 1-1 med venstre. Kort etter treffer ballen hånda på en spiller på det andre laget. Ada skriker og gestikulerer: «Hands! Hands!» I noen sekunder er alle i villrede, og Ada insisterer. Det er jo hands!!! Det blir straffe, som den norske spissen selv setter i mål.

– Det har vært helt vilt her i det siste. Jeg trengte tre dager med trening for å komme meg i gang igjen, sier Hegerberg etterpå, på vei til Lyon-bua for en prat med Josimar.

Villskapen og de tre normaliseringsdagene skyldes Champions League-finalen mot Barcelona helga før. Det spanske laget var favoritter, etter 30 seire på 30 kamper i hjemlige LaLiga, og overbevisende possessionfotball i klassisk katalansk stil gjennom hele Champions League. Lyon, derimot, hadde PSG i hælene helt til døra i serien hjemme, og var tidvis ustø i Champions League. 1-2-tapet borte mot Juventus i kvarten var for eksempel lite overbevisende.

– Jeg fikk omgangssjuke helga før. Tenkte jeg skulle rekke det, men det gjorde jeg ikke. Vi satt oss sjøl under vanvittig press den kampen, det var ingen god prestasjon. Men vi hadde en god følelse på at vi kom til å gjøre jobben hjemme, på stadion. Jeg fikk en uke på å komme meg, sier Hegerberg, som scoret i 3-1-seieren i Lyon.

– Det var gøy når den perioden starta, for det var da vi fikk blod på tann. Som lag, som gruppe. Når vi begynte med Juventus hjemme var det noe som klikka litt. Så kom de to semifinalene mot PSG, der vi gjorde to gode kamper, spesielt borte på Parc de Princes. På en fullsatt stadion, en fantastisk ramme for kvinnefotballen, så der må jeg bare berømme PSG. Og vi gjør en meget god kamp, sier hun.

Likevel:

– Før finalen var oddsen på 6,5 ved seier til oss. Alt for høyt, sier Hegerberg.

For selv om Barcelona (1,42 i odds før finalen) har vært gode i år, mangler de noe Lyon har i fullt monn:

– Erfaring. Erfaring har veldig mye å si. Å forholde seg rolig og fokusert. Du skal ha tenning, men du skal gå i de riktige kanalene og bruke energien på de riktige tingene, sier hun.

Finalen ble en klassiker, med høyt tempo og tekniske detaljer. Den var dessuten et fotballfaglig interessant møte mellom et ballbesittende og et aggressivt pressende lag.

– Det var imponerende å se at intensiteten var høy hele veien, og at det samtidig var utrolig gode tekniske detaljer og enkle gjennomføringer, spesielt fra oss. Fra vårt ståsted var vi veldig klare på hvordan vi ville få til presspillet vårt, sier hun.

Etter 33 minutter ledet Lyon 3-0, etter et fantastisk langskudd fra Amandine Henry, en hodescoring fra Hegerberg og en tap-in der den norske spissen sto for målgivende pasning. Barcelona fikk inn en redusering, men Lyon var egentlig aldri truet. Og noen minutter på overtid dundret Hegerberg en volley i stanga.

– Det hadde nesten vært for mye om den hadde gått inn. Hehe. Det er sånne detaljer som, ja, som får en til å hele tida ville bli bedre, sier hun.

Men for kvinnefotballens del, ville det ikke vært positivt om flere lag enn Lyon vant? At flere klubber kjempet om gullet i Frankrike, at flere nasjoner kom seg til finalen i Champions League?

– For min del, så lenge jeg er her, så håper jeg vi vinner alt som er å vinne. Det jeg håper er at visjonen til president Aulas er noe som kan være med å smitte litt her og der, sier hun.

Jean-Michel Aulas tok over ledelsen i klubben i 1987. På 2000-tallet bestemte han seg for at kvinnesatsingen i klubben nå skulle være nøyaktig like ambisiøs og kostbar som herresatsingen. Resultatet var at Lyon var verdens beste klubb gjennom 2010-tallet.

– Du ser at Barça har picka opp pacen. Du ser at Chelsea har picka opp pacen. PSG er absolutt til stede. I Tyskland har du Bayern og Wolfsburg. Du ser klubber som Juventus, det er en trend, ikke noe halvveise investeringer, men langsiktige planer. Ikke noen sånn gimmick, for det har vi jo også sett i kvinnefotballen. Noen har gått inn i et år, trodd det skulle bli gull og grønne skoger på kort tid, og så bom, ut igjen. Det kreves tid, kvalitet tar tid å bygge opp. Jeg håper folk har latt seg inspirere av Aulas.

– Hvor personavhengig er det her i Lyon? Han er jo ingen juniorspiller lenger. Er byggverket sterkt nok til å bære videre når han gir seg?

– Jeg tror det der er veldig avgjørende. Derfor er det så utrolig viktig å prestere som fotballspiller når vi er på store arenaer. Vise et godt produkt. Jeg har alltid sagt at vi har et ekstremt ansvar som spillere. Det er å møte opp når vi skal levere, spille god fotball. Så handler det om å endre mentalitet. Fram til nå har vi vært ekstremt avhengige av enkeltpersoner som har tatt tak. Men det bør være en del av kulturen, sier hun.

Lav, lavere, lavest

For Hegerbergs del var finalen i årets Champions League ekstra spesiell. Riktignok har hun vunnet den fem ganger tidligere med samme klubb. Men i år hadde hun gjennomgått et 20 måneder langt skadeavbrekk i forkant av turneringen. Korsbåndet røk i januar 2020. Rekonvalesensen ble lang, og inkluderte blant annet et tretthetsbrudd i venstre legg. Først i oktober 2021 var hun tilbake på banen.

– For et år siden satt jeg på sofaen med benet høyt. Tok dag for dag. Klart jeg hadde utrolige ambisjoner for comebacket mitt. Men at det skulle gå som det har gjort denne sesongen, det er nesten høyere enn jeg hadde sett for meg, sier hun, etter at både Champions League- og ligagullet er sikret.

– Ble du kjent med noen nye sider ved deg selv i skadeperioden?

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent