Josimar

90+5: Elizabeth Johnson

Johnson debuterte som landslagsspiller på ungdomsnivå – med The Falconettes, som Nigerias U-20-lag kalles. Hun døde 19 mars 2022, 30 år gammel.

Tekst: Marius Lien

Fredag 19. mars dro veterankeeperen Elizabeth Johnson på trening med klubben Sunshine Queens. Hun var livlig og aktiv på treningen, som alltid. Sunshine Queens nådde finalerunden i Nigerias øverste divisjon i forrige sesong, men i 2021-2022 gikk det trått. Klubben lå på siste plass i gruppe B, men Johnson var en av dem som holdt humøret oppe. Alltid rolig og pratsom, en spiller de yngre jentene på laget likte og gjerne ville være i nærheten av. Men om kvelden begynte hun å føle seg svimmel og fikk hodepine. Formen ble dårligere, familien ringte sykebil. Plutselig var det alvorlig, og bilen suste mot sykehuset i Akure, Sunshine Queens hjemby. Men det var for sent. Da klokka passerte midnatt ble Elizabeth Johnson, som var rundt 30 år gammel, erklært død.

Akure ligger et par hundre kilometer nordover og innover i Nigeria fra storbyen Lagos, som ligger ved kysten. Johnson ble født i delstaten Kogi, og startet fotballkarrieren i Oladimeji Tigress. I 2004 gikk hun til Delta Queens, som er en av de mest suksessrike klubbene i Nigerias historie, og Johnson var med å vinne to cupgull før hun gikk til aserbajdsjansk fotball i 2007. Her fikk hun med seg et seriegull før hun returnerte til hjemlandet i 2010. Først ble det fire år i Bayelsa Queens, før hun i 2014 gikk til Sunshine Queens. Året etter vant klubben cupen.

Johnson debuterte som landslagsspiller på ungdomsnivå – med The Falconettes, som Nigerias U-20-lag kalles. Senere ble hun flyttet opp til A-laget – The Super Falcons. Med disse to lagene fikk Johnson til sammen 70 landskamper og én seier i Africa Women Cup of Nations med seniorlaget.

I mars i år hadde Johnson planer om å nok en gang forsøke seg i Europa. Ektemannen bodde allerede i utlandet, og Johnson hadde nettopp ordnet nytt pass, og mente hun hadde nok å by på som keeper til å kunne etablere seg i en europeisk klubb. Slik gikk det ikke. Under begravelsen i Akure rettet Prince Tunde Ogunje, tidligere landslagsspiller på herrelaget og nå ansatt i Sunshine Queens, kraftig kritikk mot det nigerianske fotballforbundet. Han mente Johnsons karriere og mange landskamper gjorde at hun fortjente offisielt nærvær fra forbundet. De lokale myndighetene stilte på sin side med både mannskap og en sjekk med en ikke offentliggjort sum til Johnsons etterkommere.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent