Josimar

Gruppe A: England – Fran Kirby

Fran Kirby mistet moren helt plutselig da hun var 14 år og pådro seg en hjertesykdom som truet fotballkarrieren midt i 20-årene.

Tekst: Herman Berg og Nils Henrik Smith

Det var dramatisk da Fran Kirby kollapset dagen etter en kamp i november 2019. Heldigvis var det flere lagvenninner til stede under middagen, inkludert den norske landslagsspilleren Maren Mjelde. De måtte vekke henne flere ganger da hun klagde over sterke brystsmerter og svimte av i kortere perioder. Det viste seg at hun hadde pådratt seg en hjerteposebetennelse, som ofte forårsakes av infeksjoner.

Det skulle gå ni måneder før Kirby kunne spille fotballkamper igjen for Chelsea. I en lang periode sov hun 18 timer i døgnet – bare det å gå opp trappen var nesten umulig. I de tre månedene før hun offisielt annonserte årsaken til fraværet, i februar 2020, var det mange Chelsea-fans som trodde karrieren hennes var over. Hun sjekket ut av sosiale mediekanaler som Twitter og Instagram og tilbragte første halvdel av 2020 i isolasjon hjemme sammen med sine to hunder (ikke minst på grunn av Covid).

Flere leger anbefalte henne å tenke godt over fotballfremtiden, og selv var hun på nippet til å ringe Chelsea-manager Emma Hayes og Englands landslagssjef Phil Neville for å fortelle at hun måtte legge opp.

Kirby mener i etterkant av sykdommen at Chelsea-manageren var en av de viktigste årsakene til at hun ikke ga opp, sammen med den tidligere Chelsea-legen Francisco Moreira som hjalp henne tilbake i form.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent