Josimar

Gruppe A: Østerrike – Manuela Zinsberger

Østerrike har lange og stolte fotballtradisjoner. Men ikke på kvinnesiden. Keeper Manuela Zinsberger bør overprestere i EM.

Tekst: Herman Berg og Nils Henrik Smith

I mellomkrigstiden Østerrike helt i forkant av spillets taktiske utvikling, det såkalte Wunderteam bergtok publikum, og caféene i Wien var fotballverdenens intellektuelle kraftsentrum. Men dét er mildt sagt en stund siden nå, og på kvinnesiden har Østerrike egentlig stort sett alltid vært en temmelig perifer fotballnasjon.

Riktignok var de semifinalister i forrige EM, og noen vil kanskje la seg forlede til å tro at de derfor bør regnes med i et slags outsidersjikt også denne gang, men dén prestasjonen var og forblir en sterk anomali. Faktum er at turneringen i Nederland var det første store sluttspillet Østerrikes beste kvinner noensinne kvalifiserte seg for! Ellers er deres største fremgang seieren i Kypros Cup 2016, men dét er når sant skal sies en annenrangs turnering for middelhavsfarerne i internasjonal kvinnefotball.

I kvalifiseringen til forrige VM var de sjanseløse mot fremadstormende Spania, og selv om de nå er klare for sitt andre EM på rad imponerte de ikke spesielt ved denne korsvei heller. Østerrike sikret avansementet med ettmålsseire over Serbia både hjemme og borte, men tok bare ett poeng mot gruppevinner Frankrike.

Østerrike åpner EM på tøffest mulig vis – mot vertsnasjonen på Old Trafford. I siste gruppespillkamp møter de et norsk lag galvanisert av superstjernen Ada Hegerbergs gjeninntreden. Selv om Nord-Irland i midten er en overkommelig motstander, tyder mye på at det alt i alt skal bli meget vanskelig for de østerrikske kvinnene å avansere til kvartfinalen.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent