Josimar

Gruppe B: Danmark – Nadia Nadim

Få, om noen spillere i EM har en mer dramatisk bakgrunnshistorie enn den danske veteranen Nadia Nadim.

Tekst: Herman Berg og Nils Henrik Smith

Hun ble født i Herat, Afghanistan i 1988, mens landet fremdeles var okkupert av Sovjetunionen. Da hun var ni år gammel ble faren, som var general i den afghanske hæren, henrettet av Taliban, hvorpå moren flyktet fra hjemlandet med Nadia og hennes søstre.

Etter en dramatisk flukt endte familien etter hvert opp i Danmark, hvor de en periode bodde på et asylmottak sør for Aalborg. Vegg i vegg med asylmottaket lå tilfeldigvis den lokale klubben Gug BK, og det var her Nadia først fikk vist frem fotballtalentet sitt. Sammen med søstrene Giti og Diana briljerte hun med uvanlige ferdigheter: Pasninger, mottak, driblinger. «Faren min hadde spilt landhockey for det afghanske landslaget», fortalte hun senere. «Han elsket fotball og var en veldig atletisk mann. Vi visste hva fotball var og spilte av og til med ham i hagen da vi var små.»

Etter å ha imponert for Gug ble hun tatt ut på Nordjyllands U15-kretslag til en nasjonal turnering i København. De nordjyske jentene kom til finalen, og det var her Nadim for første gang kom i Dansk Boldspil-Unions søkelys. «Jeg ble valgt på turneringens lag. U19-landslaget for jenter og treneren deres var der. Noen kom bort til meg og sa: ‘du er en fantastisk spiller’ – og det var U19-treneren! Jeg tenkte: Wow. U19-treneren fortalte meg at jeg er god.»

Trolig var hun allerede på dette tidspunktet sportslig kvalifisert til å representere Danmark på aldersbestemt nivå, men bakgrunnen hennes var en kompliserende faktor. Fremdeles hadde familien bare bodd i landet i fire år, mens syv års botid er kravet for å få dansk statsborgerskap. Nadia konsentrerte seg i stedet om å utvikle seg ytterligere som spiller, og representerte flere forskjellige lag før hun som attenåring tok steget opp i Elitedivisjonen med IK Skovbakken. Fremdeles hadde hun Giti med seg på banen, mens Diana valgte å satse på boksing hvor hun etter hvert ble både dansk mester og U19-europamester.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent