Josimar

Gruppe B: Finland – Natalia Kuikka

For de fleste nordmenn er hun kanskje ukjent, men Natalia Kuikka (26) er flere ganger blitt kåret til årets spiller i Finland. 

Tekst: Herman Berg og Nils Henrik Smith

Hun har også fått hedersbetegnelsen årets college-spiller med Florida State Seminole og dro nylig over til Portland Thorns i delstaten Oregon for å spille amerikansk proffotball. I 2020 fikk hun tittelen beste forsvarer i Damallsvenskan gjennom svært solid spill i Kopparbergs/Göteborg FC (i dag BK Häcken). Hun havnet det året også på listen over de 100 beste kvinnelige fotballspillerne i verden, kåret av den britiske avisen The Guardian.

Langt viktigere er det imidlertid at hun er bautaen i et helstøpt finsk forsvar. Finland feide gjennom kvalifiseringen med syv seire og en uavgjort. Laget slapp inn kun to baklengsmål og stengte buret i de viktigste kampene. Det var betegnende at de slo sine argeste konkurrenter, Portugal og Skottland, 1-0 i tre av dem. I to av de fire toppkampene kom seiersmålet på overtid.

– Jeg vil bli veldig overrasket hvis Finland vinner en kamp i årets EM. En uavgjort er oppnåelig, men det vil kreve en perfekt opptreden og litt flaks. Gruppen er så hard, og Finland har ikke spilt godt i det siste mot tøffe motstandere, mener Hinni Hirvonen, sportsjournalist i den finske statskanalen Yle.

Han medgir overfor Josimar at innsatsen mot erkerivalene Sverige i VM-kvaliken i november i fjor likevel var oppløftende. Finland holdt lenge 1-1 og tapte til slutt kun med ett mål. Men fotball er heldigvis mer enn statistikk og rankinger. Og realistiske finner. Det dreier seg om et lag som skal prestere og fungere sammen når det virkelig teller. Finnene har et godt kollektiv, med et stort hjerte for hverandre og en klokkertro på å jobbe knallhardt helt til kampslutt.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent