Josimar

Gruppe C: Sveits – Ana Maria Crnogorčević

Sveits har i kvinnefotballen stort sett opptrådt med samme usvikelige nøytralitet som den sveitsiske staten har for vane å gjøre i internasjonal politikk. Med bare to unntak har de latt være å belemre resten av verden med sitt nærvær i store sluttspill.

Tekst: Herman Berg og Nils Henrik Smith

Det første unntaket var VM i Canada i 2015, hvor de tapte for både Japan og Kamerun i gruppespillet, men tok seg videre som et av de fire beste tredjelagene etter å ha smadret stakkars Ecuador hele 10-1. Deretter takket de stille og rolig for seg etter nederlag for vertsnasjonen i åttedelsfinalen.

Det andre var EM i Nederland for fem år siden: Her gjorde de det poengmessig bedre – de tapte for sine østerrikske naboer i første kamp, men slo Island og klarte uavgjort mot Frankrike i de to neste – men lyktes likevel ikke i å avansere fra gruppen.

I kvalifiseringen til forrige VM kom de på andreplass i gruppen bak Skottland, vant over Belgia i første playoff-runde, men måtte gi tapt for Nederland i den andre. Nå er de klare for sitt andre strake EM etter nok en playoff, der Tsjekkia ble beseiret etter en særdeles dramatisk straffekonkurranse. Spilleren som satte inn den avgjørende straffen er trolig det sveitsiske lagets fremste profil.

Ana Maria Crnogorčević ble født i Steffisburg nær Bern i 1990 som datter av kroatiske foreldre. Hun viste tidlig interesse for leken med rundt lær, selv om det innledningsvis ikke ble oppmuntret hjemmefra. «Jeg begynte med tennis, fordi faren min hadde forbudt meg å spille fotball», har hun fortalt. «Likevel spilte jeg med guttene i nabolaget. Da jeg var elleve meldte moren min meg inn i den lokale klubben.»

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent