Josimar

Gruppe C: Portugal – Kika Nazareth

Etter Russlands utestengelse får Portugals Kika Nazareth (19) sjansen til å skinne blant de største, europeiske stjernene. Det spørs likevel om hun og Portugal klarer å gjenta det Danmarks herrer maktet for 30 år siden.

Tekst: Herman Berg og Nils Henrik Smith

Da herrenes EM i fotball for herrer skulle avholdes i Sverige i 1992, ble Sovjetunionen oppløst underveis i kvalifiseringsspillet, og det brøt ut borgerkrig i Jugoslavia. Landet fra Balkan ble utestengt fra sluttspillet av såkalte sikkerhetsårsaker, og plassen gikk i stedet til Danmark, som hadde kommet på andreplass i Jugoslavias kvalifiseringsgruppe.

Kun ti dager hadde danskene å forberede seg på. Det endte med fotballhistorie og 2-0 over storfavorittene Tyskland i EM-finalen.

Nå har en liknende situasjon oppstått på kvinnesiden. Igjen er det krig som fører til utestengelse, og laget som røyk i playoffen mot Russland har fått EM-plass. Men denne gang er det vel ingen som egentlig tror på en gjentakelse av det helt uventede danske fotballeventyret i 1992.

Hvis du da ikke spør Francisca Ramos Ribeiro Nazareth Sousa, bedre kjent som Kika Nazareth. Hun vil garantert komme med et humørfylt svar. Hun debuterte på Benfica i en alder av bare 16 år. Og hun ble kastet innpå fra start mot Russland i den avgjørende playoffen, der Portugal til slutt tapte 0-1 over to kamper. Spesielt de første 45 minuttene i den første kampen skal ha vært blendende, ifølge kamprapportene. Kika Nazareth løp rett og slett fra russerne, som i tillegg slet med de mange glimrende korridorpasningene, der hun satte opp medspillerne gang etter gang.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent