Josimar

Gruppe C: Nederland – Vivianne Miedema

Den nederlandske spissen sørget for balanse i målprotokollen like etter at Danmark tidlig hadde tatt ledelsen på et straffespark i forrige EM-finale. Og hun punkterte finalen med Nederlands fjerde mål noen minutter før slutt.

Tekst: Herman Berg og Nils Henrik Smith

Da hadde Vivianne Miedema ettertrykkelig tilbakevist kritikken fra ekspertene, etter null nettkjenninger i gruppespillet. Hun scoret både i kvartfinalen mot Sverige, semifinalen mot England og altså to i finalen. Det ble i det hele tatt et overbevisende mesterskap for «de Oranje Leeuwinnen» med seire i alle EM-kamper på hjemmebane.

Nederland befinner seg nå på femteplass i Fifa-rangeringen, likevel er treskolandet heller ikke denne gang blant forhåndsfavorittene til EM-gullet. Det nederlandske landslagets suksesstrener, Sarina Wiegman, har meldt overgang til England, hvor hun bare ser ut til å fortsette sin utrolige seiersprosent: Den har steget fra 72 prosent med Nederland, til 82 prosent seire av antall spilte landskamper etter at hun tok over «Three Lionesses» fra vikar Hege Riise i september i fjor. Nederland ledet hun til en VM-finale i 2019 (tap mot USA), i tillegg til at hun kapret det nevnte EM-gullet to år tidligere.

Skal Nederland forsvare tittelen, må derfor Vivianne Miedema treffe både toppformen og motstanderens mål i sommer. For henne kan det være en fordel å spille på engelsk jord. Det har hun gjort for Arsenal de siste fem årene. Så sent som i mai i år signerte hun ny kontrakt med London-klubben, etter at mange toppklubber, inkludert Barcelona, hadde vært ute etter henne.

Miedema har medgitt at hun har vært fristet av den sterke interessen, ikke minst fordi en av hennes drømmer er å vinne Mesterligaen. Vi må helt tilbake til 2007 for å finne forrige seier i den gjeveste Europacupen (den het da UEFA Women's Cup) for Arsenal, det er også den eneste seieren. I et intervju med The Guardian har hun satt som forutsetning at London-klubben har reelle ambisjoner om å vinne flere slike titler.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent