Josimar

Gulltreneren: Forsiktig optimist

Vinner vi EM, Even Pellerud? – Det kan skje, men det vil være en stor overraskelse.

Tekst: Herman Berg

Even Pellerud er den norske landslagstreneren som sist tok et norsk senior fotballandslag til en finale i et internasjonalt mesterskap. I 2013 tapte vi 0-1 for Tyskland i EM-finalen.

20 år før hadde vi kapret EM-gullet med samme sifre mot et Italia som overraskende nok hadde kommet seg helt til finalen. To år senere slo vi Tyskland i VM-finalen, et lag vi ikke hadde slått på ti år. Under OL i 1996 i Atlanta, det siste mesterskapet i Pelleruds første landslagsperiode, endte vi med bronsemedalje etter seier mot Brasil i kampen om tredjeplassen.

Pellerud har ledet flere landslag til ikke færre enn 18 sluttspill. Og prestert svært godt i de fleste av dem. I tillegg kjenner han dagens spillere. Som fagsjef i Norges Fotballforbund gjennom tre år har han fulgt de aller fleste utøverne gjennom løpet med yngre landslag.

– Vinnerkultur har vi mer enn nok av. Vi har drøssevis med sluttspillerfaring, både fra aldersbestemte og seniorlandslag. I tillegg er mange av spillerne involvert i internasjonal proffotball. Norsk kvinnefotball nyter fortjent stor respekt ute i fotball-Europa. Det det hele koker ned til, er om vi har nok kvalitet; har vi et godt nok og jevnt nok mannskap? Og klarer man å sette en spillform og komponere laget på en optimal måte basert på de spillerne vi har til disposisjon, sier den tidligere landslagssjefen.

Norge trenger en tydelig filosofi

Josimar var i kontakt med Even Pellerud så sent som i fjor sommer. Da hadde vi nettopp blitt rundspilt av både Sverige og Nederland i treningskamper. Begge landene deltar i årets EM-sluttspill. 16 land er kvalifisert, og Norge har havnet i gruppe med vertslandet England, i tillegg til Nord-Irland og Østerrike.

– Dette er en gunstig trekning, og Norge bør greit gå videre. Derimot vil kvarten kunne bli en tøff oppgave.

For knapt ett år siden var Even Pellerud langt mer dyster og mente situasjonen til norsk landslagsfotballen på kvinnesiden var blitt ganske flau.

Da sa han:

– Det jeg ser nå, gjør meg svært betenkt. Det var et utall av pasningsfeil i de to treningskampene. Mange spillere er tydeligvis ute av matchtrening, det ser vi når de får press på seg. Smartness og visdom er de viktigste faktorene i fotball. Det blir større krav til visdom når det går fort.

I dag sier han:

– Det ser noe lysere ut nå. I fjor sommer var vi så til de grader på felgen, men nå har vi gjenvunnet noe av vår gamle kvalitet, sier Pellerud.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent