Josimar

I krig og kjærlighet

Kraków-derbyet mellom Wisła og Cracovia går under kallenavnet Den hellige krigen. Historisk har derbyet levd opp til navnet, men hvor mye temperatur har derbyet i 2022?

Tekst og foto Morten Haave

Forhistorien til denne artikkelen er funn av en flybillett til Polen til en altfor billig penge. For mindre penger enn det en busstur i min hjemkommune koster, kan man dra til Kraków for å finne svar på spørsmålene som nødvendigvis melder seg om et derby som heter Den hellige krigen. Hvor «hellig» har derbyet vært, og hvor mye «krig» har funnet sted?

På internett finnes det mange advarsler mot dette oppgjøret. Bleacher Report har for eksempel skrevet: «Kraków is a beautiful city, but it can also be extremely dangerous if you are not careful». Og legger til: «Having a weapon in Kraków can possibly save your life.»

Bakgrunnen er at supporterne til både Wisła og Cracovia har vært ganske notoriske. I 2004 fikk polske supportere og ultras på plass en avtale om å bokstavelig talt legge ned våpnene: Når ultras møttes seg imellom, fikk de nøye seg med nevene. De eneste fansene som nektet å slutte med våpenbruk, var nettopp fansene til Wisła og Cracovia. Etter dette fikk Kraków kallenavnet «knivenes by».

Et norsk lag opplevde tilstandene nettopp på denne tida. Vålerenga møtte Wisła Kraków i UEFA-cupen høsten 2003. Mye på stadion liknet en viss bortekamp i Istanbul fem år tidligere. Uka før Josimars reporter drar nedover, innhentes noen forhåndsopplysninger hos kampens keeper Øyvind Bolthof:

– Det var et inferno. Herlig stadion, det kokte, du hørte ingenting. Kraków var et av de råeste stedene man kan spille en fotballkamp, med Europas heftigste supportere. Veldig spesielt hjemmepublikum, et hardt publikum, med hatsk stemning. Både spillerne og Klanen ble holdt igjen i to timer, forteller Bolthof om situasjonen etter at Vålerenga hadde slått ut Wisła Kraków på straffer. Et Wisła som de to siste årene selv hadde slått ut Parma, Schalke 04 og Anderlecht.

Dessuten er det én ting hva som skjer inne på stadion. Vold har oftere pleid å oppstå andre steder i byen. Derfor har vaktholdet rundt disse derbyene for lengst blitt utvidet og spredt rundt om i byen.

Rivaler fra 1908

Wisła er elva som renner gjennom denne og mange andre byer i Polen, og det ene Kraków-laget er altså oppkalt etter elva. Likevel er det ikke snakk om to forskjellige sider av elva som møtes. Wisła og Cracovias stadioner ligger bare 7-800 meter fra hverandre, atskilt av parken Błonia. Man kan heller ikke peke på andre klare geografiske skillelinjer mellom lagene og fansene deres.

Ikke desto mindre går Wisła–Cracovia-rivaliseringen langt tilbake, faktisk så langt tilbake som det er mulig i Polen.

De første polske fotballklubbene ble etablert i Lwów, men byen heter nå Lviv ettersom den ble overtatt av Sovjetunionen, i dag Ukraina. Dermed ble klubbene som kom rett etterpå, i Kraków, de eldste i dagens Polen. Som leseren kanskje skjønner at jeg leder opp til, er Cracovia den eldste, men ikke nok med det: Wisła Kraków er den nest eldste.

Første kamp var i 1908, så derbyet strekker seg 114 år tilbake, men trengte et slående kallenavn. Det fant de via en omvei. I Kraków fantes også to jødiske lag, og derbyet mellom dem ble kalt Święta Wojna, holy war på engelsk. På 1920-tallet gikk en spiller fra det ene jødiske laget over til Cracovia, og bestemte seg for å ta med seg Święta Wojna-uttrykket til møtet med Wisła: «vi skal vinne denne hellige krigen!» Uttrykket ble tatt opp i fotballsanger og slo godt an i klubbene.

Pussig nok bestemte den mest hellige av alle moderne personer i mange polakkers øyne, Karol «Johannes Paul II» Wojtyła, seg for å velge side i Holy War-derbyet: Han var åpen tilhenger av Cracovia. Så der Cracovias stadion var oppkalt etter Józef Piłsudski, en polsk landsfader-figur som var ganske hard i klypa, skulle det endres etter at Johannes Paul 2. døde. I 2005 bestemte bystyret at pavens navn skulle pryde stadion. For noen ble det for mye. En domstol kansellerte beslutningen. De oppga en byråkratisk årsak, men en utenforstående kan jo også fristes til å sette det i sammenheng med det elendige ryktet som Krakóws fotballfans etter hvert hadde fått.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent