Josimar

Gresshoppene

Norge

Tekst: Christian Schlüter og Ole Harald Nordheim

En av de mest kjente (og kjære?) norske målfeiringene så dagens lys under kvinnenes fotball-VM i 1995. Et norsk landslag som lå på alle fire og krabbet bortover gresset skapte både glede, forundring, latter og diskusjon. Men hva var egentlig dette? Et norsk tog? En sporvogn uten begjær? Ormen lange? Et smykke av en feiring? Her fantes rom for tolkninger, men ballen ble fort lagt død: Dette var de norske gresshoppene!

Unnfangelsen av den norske målfeiringen oppsto da mesterskapet i Sverige allerede var i gang. Landslagsspiller Heidi Støre fortalte til TV2 i 2015: «Jeg og Hege (Riise) satt på hotellrommet og så amerikansk basket. De hadde en måte å feire på som vi syntes var kul, og Hege mente at vi også burde finne på noe. I løpet av de første ukene av mesterskapet begynte vi å krabbe. Til slutt ble det så artig at når noen scoret så fikk hun umiddelbart et helt haleheng etter seg.»

Nå var det ikke slik at «krabbefeiringen» ble gjennomført etter alle norske mål under mesterskapet, men hærfører Hege Riise dro i gang gresshoppene etter sin 3-0-scoring mot Danmark i kvartfinalen. Og der andre lag hadde en seiersdans etter kampslutt, vartet fotballjentene opp med krabbing. Uforglemmelige scener utspilte seg på gresset etter at USA (1-0-seier i semifinalen) og Tyskland (2-0 i finalen) ble slått.

Målfeiringen ga ironigenerasjonen på 90-tallet vann på mølla. Gresshoppene ble gjenstand for både latter og harselas. Selv om krabbingen til en viss grad var sjarmerende, gikk den ikke hjem.

At målfeiringen ble oppfattet som provoserende overfor motstanderen, var heller ikke noe fotballjentene kunne forutse. For amerikanske Julie Foudy, som var med å tape VM-semien mot Norge, ble imidlertid opplevelsen både ydmykende og traumatisk: «Jeg tenker fortsatt på det, hvordan de krabbet rundt som tusenbein for å feire vårt nederlag», uttalte Foudy til VG i 2019.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent