Josimar

Den lekne kriger

Erling Braut Haaland

Tekst: Christian Schlüter og Ole Harald Nordheim

Erling Braut Haaland har, på tross av sin unge alder, rukket å markere seg som en målfeirer med stor spennvidde. Hans feiringer kjennetegnes først og fremst av en særskilt kraft. Det ser vi tydeligst når han tar «hopp og slag i luften», en feiring som går tilbake til England og 80-tallet. Med sin høyde, kroppsbygning, spenst og styrke feirer han som en stut. Han kan rope og skrike, slå brystet sitt mot lagkameratene, stange hodet sitt mot deres, noe som gjør at feiringen kan fremstå nokså krigersk. Han har et ansiktsuttrykk som formidler «yeah!», «faen heller!», «kom igjen!», «nå tar vi dem!».

Haaland kan også være sindig og nedtonet. Han er disiplinert når situasjonen krever det, og feirer ikke når laget ligger under, og er nøye med å peke på pasningslegger ved ferdigscorede mål.

Han har også vist at han har humor. Da han scoret mot Wolfsburg i 2021 satte han seg på kne, og pekte på en kvinnelig Wolfsburg-fan som satt alene. Det likte hun dårlig.

Haaland kommenterte senere episoden på Twitter: «Dette er grunnen til at vi elsker fotball!» Det er altså sånn det skal være.

Den mest kjente feiringen er «Zen». Den tok han etter å ha scoret det første målet mot PSG i Champions League sekstendelsfinalen i 2020. Haaland scoret begge målene, Dortmund vant 2-1, noe som ga dem et godt utgangspunkt før returkampen i Paris.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent