Josimar

En kamp om sannheten

Hva er mest troverdig? Tall og kunngjøringer fra sentrale myndigheter i et diktatur – eller historiene til dem på bakken i Qatar og personer ansatt i VM-komiteen?

Tekst: Redaksjonen

Politikere, ledende akademikere og internasjonale fagforeninger har hyllet reformene Qatar skal ha gjennomført siden de på korrupt vis sikret seg 2022-VM tilbake i 2010. Men hvordan står det egentlig til på bakken? Er reformene reelle? I slutten av mars reiste fem mann fra Josimar til Qatar.

Nesten hvert eneste menneske du møter i denne utgaven, har satt seg selv i fare ved å snakke med oss. Alle, bortsett fra én, har vi valgt å anonymisere av hensyn til deres sikkerhet. Qatar er en politistat uten ytringsfrihet, pressefrihet eller organisasjonsfrihet. Det er et dystopisk samfunn der alle, både egne innbyggere og fremmedarbeiderne, er redde. Ett av intervjuene ble gjort via telefon noen dager før utgaven ble sendt til trykk.

Å jobbe som journalist i Qatar er vanskelig. Vi reiste på turistvisum. Så fort vi hadde kommet oss gjennom tollen på Dohas internasjonale flyplass, slettet vi den obligatoriske appen Etheraz. I utgangspunktet er det en smittesporingsapp, men den har en rekke funksjoner som gjør at den kan brukes både til overvåking og manipulering. Vi hadde med ekstra telefoner som ikke var smarttelefoner og vi brukte aldri wifi, kun mobildata.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent