Josimar

90 + 5: Einãrs Gnedojs

8. juli 1965-9. november 2022

Tekst: Marius Lien

Da Einãrs Gnedojs startet fotballkarrieren, midt på 1980-tallet, hadde han antakeligvis få forhåpninger, om noen, om å spille på landslaget. Forsvarsspilleren Gnedojs spilte for Zveinijeks Liepãja, en midt-på-treet-klubb fra Liepãja i Latvia. For god for å spille i den lokale ligaen, men et godt stykke unna toppen.

Gnedojs og resten av laget befant seg stort sett i 2. divisjon, nest høyeste nivå, i det sovjetiske ligasystemet. Men i 1989, da Gnedojs hadde spilt for klubben i cirka fire år, begynte Sovjetunionen å gå i oppløsning. Fremtiden var på alle måter uviss, og det gjaldt ikke minst også fotballfremtiden.

De baltiske landene Latvia, Litauen og Estland var de første til å løsrive seg fra Sovjetunionen, og i 1991 ble for første gang den latviske toppserien arrangert. En av hovedstadsklubbene, Skonto Riga FC, klarte å karre til seg usedvanlig mange av landets beste spillere – inkludert Einãrs Gnedojs i forsvaret. Ikke bare det. Latvia skulle nå også ha et eget landslag, og Gnedojs var på listene til trenerteamet, når troppen skulle samles. Latvias første kamp var naturligvis mot Estland, 16. november 1991. Den andre var mot Litauen dagen etter, og da var Gnedojs på banen i den karakteristiske, burgunderrøde trøya. Kampen endte 1-1, broderlig nok.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent