S.D. Eibar – Spanias nye sjarmtroll
Klemt innimellom stupbratte fjelltopper ligger den lille byen Eibar. Josimar besøkte klubben som har stått for et av fotballens største mirakler de siste årene.
16. juli i år la 90-årige Luis María Cendoya en 50-euroseddel på bordet og signerte seg som eier av aksje nummer 46.200 i Sociedad Deportiva de Eibar. Og i samme øyeblikk som mannen som hadde vært klubbmedlem siden 1945 løftet pennen fra papiret, spratt klubbpresident Alex Aranzaba opp Cava-flasken. Det hadde han all verdens grunn til. For istedenfor å gå ned til Segunda B, Spanias tredje liganivå, var endelig opprykket til Primera División, for første gang i sin 74-årige historie, et faktum.
At Eibar nå skal bryne seg på Real Madrid, Barcelona og Atlético Madrid er et av fotballens største undere. Som nyopprykket til Segunda División i forrige sesong var målet å berge plassen. De vant divisjonen. Publikumssnittet på lagets hjemmebane Ipurúa var i forrige sesong på drøye tre tusen. I byen bor det litt over 27 000. Press alle inn på Camp Nou, og det vil fortsatt være plass til 70 000 til! Real Madrid har 2178 offisielle supportergrupper. Eibar har tre. Spillernes lønninger har ligget på €60.000 i året. Minstelønnen i Segunda. Lionel Messi tjener til sammenligning €384.000. I uka.
Hvordan er det mulig? Det skal vi forsøke å forklare. Men først må vi gjennom et lite sammendrag om klubbens historie. Og for å forstå klubben, må man også ha litt kunnskap om selve plassen og folkene som bor der.
Da Sid Lowe, The Guardians La Liga-korrespondent, skulle beskrive landskapet ved La Ligas nye representant fra Baskerland, var metaforen han brukte Mordor fra Ringenes Herre. For oss nordmenn som er vant til dramatiske fjell, er sammenligningen kanskje litt kraftig. Fortsettelsen av fjellkjeden Pyreneene minner mer om vestlandsk natur. Høye fjell og dype daler. Men sammenligningen med Tolkiens univers er likevel treffende. Josimars utsendte fikk lignende assosiasjoner etter tre kvarters kjøretur fra Bilbao. Passet inn til Eibar er så trangt, med fjellveggene stående rett opp på begge sider, at det virker som om den er hugd ut med tanke på å få bussen gjennom. Og innenfor ligger dvergenes by skjult mellom tindene. Dverger, ja. For innbyggerne her og klubben deres har mye til felles med hobbitens følgesvenner. De er riktignok ikke småvokste. Men de bor i fjell. De er gode våpensmeder. Av lynne er de nøkterne, navlebeskuende, gjerrige og flittige. Alle for en og en for alle. Og de kan felle kjemper.
– Haha, ja, det er ingen dårlig sammenligning, ler Mikel Madinabeitia, sportsredaktør i den lokale avisa Diario Vasco.
– Baskere generelt er jo kjent for å være slik blant spanjoler. Og her i Baskerland er det vi på bygda som får samme beskrivelse av de i storbyene Bilbao og San Sebastián!, fortsetter han i det han viser Josimar rundt i byen.