Josimar

Den nederlandske nedturen

24 nasjoner vil kjempe om EM-trofeet neste sommer i Frankrike, men fotballstormakten Nederland vil neppe delta. Er dette begynnelsen på en ny mørketid for nederlandsk fotball?

Tekst Simon Kuper Oversatt av Håvard Melnæs Illustrasjon Huthyfa Abdul Zahra

Da jeg vokste opp som tenåring i Nederland, klarte vi aldri å kvalifisere oss for mesterskap. Jeg husker 18. november i 1981 som om det var i går: Michel Platinis frispark som seilet inn i målet, mens keeper Hans van Breukelen og sweeper Ruud Krol så på hverandre med anklagende øyne.

Ha det på badet, VM i 1982. Alle disse ulykkelige dagene (jeg skal spare dere for detaljene fra desember i 1983 og november i 1985) kom tilbake 6. september da Tyrkia enkelt banket Nederland 3-0.

«Der forsvant håpet, der forsvant det», ropte den nederlandske radiokommentatoren Jack van Gelder i sin 300. og siste landskamp, etter Tyrkias 2-0-scoring.

«Det er en tabbe av Daley Blind, en tabbe av Jasper Cillessen. Jeg vet ikke hvilke planer du har i juli, men ta med en liten tv i campingvogna. Hvor dypt er det mulig å synke? Dette er en fiasko!»

I likhet med de fleste nederlandske fotballsupporterne hadde van Gelder opplevd lykkeligere øyeblikk med de oransje. Nå virker det usannsynlig at Nederland skal delta i den oppblåste 24-nasjoners turneringen Euro 2016, bare 14 måneder etter at de var et misset straffespark unna VM-finale i Rio. Og vi ville ha vunnet VM i 2010 hadde ikke tåa til Iker Casillas stoppet Arjen Robben sitt skudd. Nederland har lenge vært ansett som en av fotballens store nasjoner. Hvordan, for å sitere van Gelder, kunne vi synke så dypt? Og er dette begynnelsen på en ny mørketid?

Fallet

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent