Josimar

Thomas-toget

Thomas Tuchel har vekket en sovende gigant og fått en pangstart som Borussia Dortmund-trener. Men hva skiller Tuchel fra hans fremgangsrike forgjenger Jürgen Klopp?

Tekst Fredrik Tombra

To kamper ut i sesongen 1997/98 måtte Thomas Tuchel gi seg som spiller for SSV Ulm 1846. Den kompromissløse liberoen hadde pådratt seg en stygg kneskade, og kunne ikke lenger utøve idretten han elsket. Bare 23 år gammel spilte mannen fra Krumbach i Bayern sin siste kamp som aktiv fotballspiller.

Den personlige nedturen ble ikke enklere å takle da han så Ulm, ledet av Ralf Rangnick, sikre to mirakuløse opprykk de to påfølgende sesongene. Mens hans tidligere lagkamerater spilte mot Bayern München og co i Bundesliga, jobbet Thomas Tuchel i 1999 som servitør på Radio Bar i Stuttgart og serverte kaffe og «Kaiserschmarrn» (en populær pannekake-variant).

Ved siden av jobben som deltidsansatt på Radiobar tok han siviløkonom-utdannelse. Samtidig nektet han å gi slipp på drømmen om å gjøre comeback på banen, og kontaktet sin tidligere trener Ralf Rangnick, som etter suksessen i Ulm hadde blitt plukket opp av VfB Stuttgart. Tuchel var overbevist om at han fortsatt hadde mer å gi. Han fikk lov til å trene med U23-laget til VfB Stuttgart, men forsøket var dødfødt. Comebacket ble aldri en realitet. Kneskaden hadde gjort ham fotballinvalid.

Fra bar til benk

Spillerkarrieren var definitivt over, men Rangnick hadde lagt merke til Tuchels evner til å kommunisere og jobbe med mennesker, samt tenke analytisk – alle viktige egenskaper som fotballtrener. Han lot derfor Tuchel skygge ham i korridorene hos VfB Stuttgart – og etterhvert fikk han prøve seg som trener for U15-laget, deretter som assistenttrener for U19. Med blant andre Sami Khedira på laget, vant den ferske assistenttreneren seriemesterskapet for A-juniorene i 2004/05.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent