Josimar

Fotballrevolusjon på Cuba

USA skal ha hatt 638 ulike planer for å likvidere Fidel Castro. Men etter 50 år som erkefiender, er forholdet mellom USA og Cuba i ferd med å normaliseres. Nå kan amerikanerne sitte med nøkkelen til en fotballrevolusjon på Cuba.

Tekst Aleksander Losnegård

Tidlig på sommeren i 2007 står Osvaldo Alonso og resten av det cubanske landslaget i en Walmart-butikk i Houston. Denne sommeren er USA vertskap for den niende utgaven av Gold Cup. Mens lagkameratene utforsker hva Walmart har å by på, er tankene til Alonso et helt annet sted. Når det rette øyeblikket kommer går lagkameratene én vei, mens Alonso går en annen. Den tidligere kapteinen på Cubas U21-landslag sniker seg ut inngangsdøren og finner en som snakker spansk. Han får låne en mobiltelefon og ringer til en venn i Florida. Noen timer senere sitter han på en buss på vei til Florida, med 700 dollar i lomma, en ryggsekk og klærne han står og går i som sine eneste eiendeler.

Åtte år senere har Alonso etablert seg som en av de beste midtbanespillerne i Major League Soccer. 29-åringen, som populært kalles «Honey Badger», har vunnet en rekke trofeer med Seattle Sounders siden 2009. Avhoppere som Alonso har i lang tid vært store forbilder for cubanske spillere, og en vel så stor hodepine for La Asociación de Fútbol de Cuba (AFC), det cubanske fotballforbundet. Osvaldo Alonso har aldri satt sine føtter på Cuba igjen etter den skjebnesvangre dagen i 2007, men kunne i år søke om innreisetillatelse til hjemlandet, hvor store deler av hans familie fortsatt bor.

En lovendring fra 14. januar 2013, en av mange reformer som er satt i gang siden Raúl Castro overtok som president etter sin bror Fidel Castro i 2008, innebærer ikke bare at cubanere for første gang på over 50 år nå kan reise ut av landet uten å måtte søke om et utreisevisum. Den innebærer også at avhoppere som har vært borte fra Cuba i minst åtte år kan søke om å få returnere til hjemlandet. Dersom Alonso får innvilget innreisetillatelse av cubanske myndigheter vil han med egne øyne se at mye har skjedd siden sist han var her.

Fotball i gatene

Den som besøker Cuba i dag, kan nemlig møte på gutter og jenter som spiller fotball i gatene. Slik har det ikke alltid vært. Her har baseball alltid stått i en særstilling. Helt siden den cubanske forfatteren, journalisten og poeten José Martís dager har baseball og politikk vært tett sammenvevd. Fidel Castro gjorde baseball til mer enn bare en idrett. Det cubanske baseballandslaget har spilt over kamper over hele verden. Landslaget har gjennom sine kamper fremmet cubansk utenrikspolitikk.

En populær myte ville ha det til at Castro selv prøvespilte for New York Yankees og Washington Senators før han kom til makten på Cuba, og at han i 1951 avslo et tilbud på 5 000 dollar fra New York Giants fordi han heller ville studere juss. Historien er ikke mer enn en myte, men den sier likevel noe om betydningen av baseball på Cuba.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent