Josimar

Fotballflyktningen

Mohammed Jaddou var kaptein på det syriske U16-landslaget som kvalifiserte seg for U17-VM i Chile. Men i stedet for å spille VM, rømte han fra sitt krigsherjede hjemland og forsøker å starte et nytt liv i Tyskland. Nå er målet å bli fotballproff.

Tekst James Montague Oversatt av Lars Johnsen Foto James Montague

Det var en kamp de måtte vinne, mot en motstander de gjerne ville slå av flere grunner enn én. Det syriske U16-landslaget stilte seg opp for å høre nasjonalsangen før den siste gruppespillsmatchen i Asiamesterskapet for U16-landslag i Bangkok i fjor. At de syriske fotballtalentene hadde kommet seg til Thailand, var en liten sensasjon. Men det som virkelig ville være oppsiktsvekkende var om de for første gang kunne klare å kvalifisere seg til et VM-sluttspill.

Siden 2011 har Syria sunket ned i en blodig og komplisert borgerkrig som har kostet hundretusenvis av menneskeliv. Mer enn sju millioner mennesker har blitt tvunget ut av hjemmene sine, i tillegg til at fire og en halv million mennesker har flyktet fra landet. Flyktninger som nå levde i leirer i Tyrkia, Irak og Jordan, og flyktninger som hadde lagt livet sitt i hendene på menneskesmuglere på den farlige ferden mot Europa.

I et land som utkjemper en komplisert borgerkrig, med et lappeteppe av territorier kontrollert av regjeringen, opprørere, IS og også Hizbollah, er det få gjøremål som kan utføres på normal måte. Det har likevel blitt spilt fotball. Landets fotballiga har overlevd på et vis ved å flytte til relativt trygge forhold rundt hovedstaden Damaskus som fortsatt er under regjeringskontroll. Krigen har, naturlig nok, satt spor. Massebombingen av byer som Homs og Aleppo har drept titalls spillere og ført til at flere andre har blitt med i opprørsstyrkene som slåss mot den syriske presidenten Bashar al-Assad.

Mange spillere har blitt fengslet for angivelig å støtte opprørerne, mens andre tidligere landslagsspillere nå spiller fotball utenlands, vemmet av tanken på å spille for et lag som representerer regimet. Et medlem av U16-troppen ble drept rett før turneringen i Thailand, under bombingen av Homs i Sør-Syria. Krigen er så sammensatt at ingen vet om det var opprørerne eller regjeringen som er ansvarlig.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent