Josimar

Nabolagets helter

Sjarmerende opprørere eller rabiate anarkister? Kjær kultklubb har mange navn. Josimar besøkte Rayo Vallecano – den lille klubben med det store hjertet som spiller den blendende fotballen.

Tekst Thore Haugstad Foto Pablo Moreno Arriero

La vida pirata es la vida mejor
sin trabajar
sin estudiar
coooooon la botella de ron

Piratlivet er det beste liv
uten arbeid
uten studier
meeeeeed en flaske rum

Rayo Vallecanos falleferdige stadion ligger omtrent 20 minutter med t-banen fra Madrid sentrum. Ferden går fra Puerta del Sol, byens livlige og historiske smørøye, videre forbi den nydelige Retiro-parken i øst, deretter gjennom det kulturelle Atocha-nabolaget lenger sør, forbi jernbanestasjonen og berømte museer som Reina Sofia, hvor kunstverk av Pablo Picasso og Salvador Dalí trekker opp mot tre millioner besøkende hvert år. Like ved ligger barer og restauranter på rekke og rad langs travle gater, hvor turister og madrileños prater over fortausbord dekket med øl og tapas.

Så forandres landskapet. Du forlater byens kompakte kjerne og beveger deg ut mot et større boligområde. Vi skal til Puente de Vallecas, den største delen av det enorme Vallecas-nabolaget, som preges av innvandrere og høy arbeidsledighet. Da jeg flyttet til Madrid for ett år siden, ble jeg advart mot å bosette meg her. «Hold deg unna Vallecas», sa min lokale venn. «Det er farlig der.» Men det er hit jeg er på vei en varm lørdagskveld i slutten av august for å se Rayos første ligakamp for sesongen, mot Valencia.

Det finnes mange grunner til at Rayo Vallecano har blitt en kultklubb. De er blant La Ligas fattigste og må stadig selge spillere. For fire år siden hadde ikke klubben råd til bompenger på vei til bortekamper. Den karismatiske treneren, Paco Jémez, sverger til ballbesittende fotball med høyt press og tremannsforsvar om så oppgjøret finner sted på Camp Nou. Men det som virkelig gjør klubben spesiell er det ubrytelige båndet til nabolaget.

– Rayo gjenspeiler perfekt identiteten og verdiene til Vallecas som nabolag. Dette er et arbeiderklassestrøk, og klubben er utvilsomt folkets fremste ambassadør og stolthet, sier Maite Martín, som dekker klubben for den Madrid-baserte sportsavisen Diario AS.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent