Josimar

Prosessen

Harold Mayne-Nicholls var sjefen for FIFA-teamet som skulle inspisere de ni søkerlandene til VM i 2018 og 2022. Og til tross for at Russland og Qatar kom dårligst ut av FIFAs egne vurderinger, var det nettopp disse to landene som ble tildelt mesterskapene.

Josimar har fått tilgang til intervjuet FIFAs tidligere sjefsetterforsker Michael Garcia gjorde med Harold Mayne-Nicholls i New York i januar 2014. Det er grunn til å anta at hele eller deler av intervjuet er en del av Garcia-rapporten – en rapport bare et fåtall FIFA-topper har lest. En rapport FIFA-ledelsen ikke ønsker at verden skal få se. En rapport som trolig vil være ødeleggende for Russland, Qatar og, ikke minst, FIFA.


Tekst Pål Ødegård

«VM i 2018 tildeles… Russland!», proklamerte Sepp Blatter i Zürich 2. desember i 2010. Det kom som en overraskelse på mange i salen, de fleste hadde England som favoritter til å få avholde mesterskapet.

Men Sepp Blatter hadde en enda større overraskelse på lur. Seks minutter etter at Russland hadde fått tildelt VM i 2018, åpnet Blatter en ny konvolutt og sa:

«VM i 2022 tildeles... Qatar!»

Den knøttlille oljenasjonen skulle få arrangere verdens største idrettsarrangement. Verden var i sjokk. USA hadde vært store favoritter på forhånd.

Mange hadde likevel luktet at noe ikke var som det skulle en tid i forveien. I oktober 2010 publiserte The Sunday Times en oppsiktsvekkende artikkel: Avisen kunne avsløre at Amos Amadu fra Nigeria og Reynald Temarii fra Tahiti, begge medlemmer av FIFAs eksekutivkomité, hadde solgt stemmene sine til VM i Qatar for henholdsvis 0,8 og 2,3 millioner pund. FIFA så seg nødt til å suspendere dem umiddelbart, dermed ble 24 stemmeberettigede redusert til 22.

Og bare tre dager før avstemningen presenterte gravejournalisten Andrew Jennings nye opplysninger i en Panorama-dokumentar på BBC. Flere av medlemmene i eksekutivkomitéen – blant andre Issa Hayatou, president for den afrikanske konføderasjonen, og Nicolás Leoz, CONMEBOLs president – ble beskyldt for å ha mottatt bestikkelser. Begge stilte seg uforstående til anklagene og begge var blant de 22 som avgjorde hvem som skulle bli tildelt verdensmesterskapene i 2018 og 2022.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent