Josimar

Etikk? Ellers takk!

I mange år har FIFA lovet å rydde opp i egne rekker. Fint lite har skjedd. Og hvordan jobber egentlig organisasjonens etiske komité?

Tekst Pål Ødegård

«Kun de personer som demonstrerer en høy grad av etikk og sverger på å opptre etter etikkreglementet kan opptre som FIFA-representanter», står det i artikkel 7 i etikkreglementet til FIFA.

«FIFA-representanter skal vise en etisk holdning når de utfører sine oppgaver. De skal sverge å opptre på et verdig vis. De skal oppføre seg og handle med komplett troverdighet og integritet» heter det i artikkel 3 i det samme reglementet.

FIFA består av en myriade av komitéer. Den etiske komité har eksistert en stund, men hadde ingen innflytelse før 2006. Før den tid kunne den bare rapportere «uheldige episoder» til eksekutivkomitéen. Etikkomitéen hadde heller ikke noe skikkelig regelverk å forholde seg til. Katalysatoren ble en skandale med CONCACAF-president og eksekutivmedlem Jack Warner i sentrum. Han hadde gitt billetter til Tyskland-VM til sitt eget selskap som hadde enerett på å videreselge dem, avslørte avisen Trinidad & Tobago Express.

Komitéen for etikk og Fair Play, som det het den gangen (et av medlemmene var Mohamed bin Hammam, som i 2011 ble utestengt av FIFA på livstid for utstrakt korrupsjon), anbefalte eksekutivkomitéen å utestenge Warner for interessekonflikt i januar 2006.

Men FIFAs øverste råd var ikke enig og stemte mot å straffe ham. Begrunnelsen var at Jack Warner hadde fjernet seg selv, sin kone, og sine to sønner som aksjonærer i selskapet i mellomtiden. Warner feiret seieren ved å annonsere avgjørelsen i hjemlandets aviser.

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent