Josimar

Enden på Fifa?

På den ekstraordinære FIFA-kongressen i Zürich må en ny kurs stakes ut for den skandalebefengte fotballorganisasjonen. Går den største favoritten, sjeik Salman fra Bahrain, av med seieren, kan det være begynnelsen på slutten for FIFAs eksistens.

Tekst Andreas Selliaas

Det siste året har vært et annus horribilis for FIFA. I 2015 ble 30 personer (14 i mai og 16 i desember) med tilknytning til FIFA etterlyst, anklaget eller fengslet for bestikkelser, pengeunderslag og organisert kriminalitet. I tillegg etterforsker FBI og sveitsiske myndigheter om Russland og Qatar kjøpte fotball-VM i henholdsvis 2018 og 2022. Anklagene om korrupsjon har ikke bare brakt FIFA i vanry, den påførte også verdens mektigste idrettsorganisasjon et underskudd på nesten en milliard kroner i 2015. Hovedårsaken er juridiske kostnader og mindre sponsorinntekter. Det er første gang siden 2001 at FIFA melder om underskudd.

Derfor er den ekstraordinære FIFA-kongressen i slutten av februar den viktigste kongressen i organisasjonens historie.

I skrivende stund er det fem presidentkandidater som kjemper om gunsten til de 209 forbundene som har stemmerett på kongressen.

Michels menn

Slik valgkampen har utviklet seg er det to favoritter til å vinne valget. Den ene er UEFAs generalsekretær Gianni Infantino (46), som i utgangspunktet var en kandidat som skulle holde UEFA-president Michel Platinis kandidatur varmt, frem til Platini var renvasket for anklagene om korrupsjon. Da Platini (i likhet med Sepp Blatter) ble utestengt fra all fotball i åtte år av FIFAs etiske komité, ble i stedet Infantino UEFAs kandidat. Den andre favoritten er sjeik Salman (50) fra Bahrain. Sjeiken støttet i utgangspunktet også Michel Platini, men lanserte sitt kandidatur da franskmannen var ute av dansen.

Av disse to er sjeik Salman den største favoritten. Mange har spekulert i om Infantino og Salman allerede har inngått en avtale; dersom sjeik Salman blir valgt til ny FIFA-president vil Infantino få jobben som generalsekretær. Begge har benektet at det eksisterer en slik avtale, men det er verdt å merke seg at ett av valgløftene til sjeik Salman er å skille presidenten fra den daglige driften av FIFA og gi generalsekretæren mer makt. Med sjeik Salmans forslag kan Gianni Infantino som FIFAs generalsekretær få den makten Blatter tidligere hadde. Det kan være en god løsning for både sjeik Salman og Gianni Infantino. Men er det en god løsning for FIFA?

Vil du lese resten av denne artikkelen?

Ingen annonser eller irriterende popup-videoer. Ikke en klikksak i sikte, bare dybdejournalistikk som berører alle sider ved fotballen.

Et digitalabonnement på Josimar gir tilgang til alle utgaver fra 1/2013 – nærmere 1000 artikler.

Kr. 49 pr. måned eller kr. 499 pr. år.

Bli abonnent